Kampanja: Dva kotača od zaraze su jača!

  Nemojte gubiti vrijeme čekajući u kolonama i kružeći dok tražite parking, sjednite na bicikl na putu do posla ili na Advent i pomozite u smanjenju gužvi!

  Sindikat biciklista provodi kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača” od 20. prosinca 2021. do 7. siječnja 2022. s ciljem poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom.

  Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom! Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu.

  Ističemo velike i važne prednosti vožnje biciklom u vrijeme epidemije:

  • pomaže u održavanju fizičke distance
  • smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz
  • smanjuje stvaranje gužvi u prometu
  • čuva vrijeme i novac
  • povećava vlastito psihofizičko zdravlje
  • povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje
  • smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije

  Adventsko je vrijeme pa su svakodnevne gužve u prometu povećane i cjelodnevne čime se ne samo zagađuje zrak, nego i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo zbog pandemije.

  Prometni problemi i gužve su mogu se značajno smanjiti i pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva. Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog pandemije.

  Poručujemo svim lokalnim vlastima u Hrvatskoj da je biciklističke prometne površine potrebno redovito održavati i očuvati njihovu prohodnost kako bi vožnja bila sigurna te ne bi dolazilo do dodatnih pritisaka na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uski prostor nogostupa.

  Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

  ❕ Akcija se provodi u sklopu projekta “Održivo kretanje Zagrebom 2021”, uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba