Velo-City konferencija – kako se u svijetu na najbolji način promovira bicikliranje

Ovoga lipnja treću godinu za redom posjetili smo Velo city – najveću internacionalnu konferenciju o bicikliranju. Regija Arnhem-Nijmegen jedna je od najnaprednijih vodećih biciklističkih regija u Nizozemskoj i razvila je biciklističku infrastrukturu u kojoj su biciklisti i bicikli postali glavni prioritet. Sigurnost i brzina su temeljne vrijednosti, biciklisti se poštuju i inovacija se oslobađa. Upravo zato ova regija je 2017. godine odabrana za domaćina Velo city-a pod motom “Freedom of cycling”.

Sindikat biciklista bio je jedan od 1500 delegata iz cijelog svijeta koji su imali priliku slušati predavanja 260 prezentatora na 107 različitih panela o ljudima, dobrom upravljanju, infrastrukturi, ekonomiji generiranoj na upotrebi bicikla i urbanom planiranju.

Glavna pitanja na koja je ovogodišnji Velo city pokušao odgovoriti su:

  • ZAŠTO bismo trebali promovirati bicikliranje?
  • ŠTO bismo trebali raditi?
  • KAKO to možemo učiniti?

Uz vrlo zanimljive panele koji su se održavali na zatvorenom, Velo city ponudio nam je preko 60 događanja na otvorenom koje su za cilj imale iz prve ruke pokazati učinke nizozemske biciklističke politike. Jedno od tih događanja bila je Masovna kritična masa. Među gostima su bili i mnogi gradonačelnici iz cijelog svijeta, dobitnik zlatne medalje Paralimpike Daniel Gebru, poznati nizozemski biciklisti Maarten Tjallingii i puno biciklista s invaliditetom, za koje biciklizam nije važan zdravstveni faktor, već i sredstvo za održavanje njihove slobode.

Osim samih predavanja i događanja na otvorenom imali smo priliku vidjeti najveći zatvoreni centar za obuku i vježbanje za bicikliste na svijetu i najveće inovacije vezane za bicikliranje na preko 800 štandova izlagača iz cijelog svijeta.

Vrlo važan događaj konferencije bila je i Sjednica gradonačelnika na kojoj je sudjelovalo više od 25 gradonačelnika i ministara (između ostalih gradonačelnika ili zamjenica gradonačelnika Rio de Janeira, Pariza, Amsterdama, Dublina, Düsseldorfa i Kampala, te ministri Bruxellesa i Malte (predsjedništvo EU).

Velo city zatvoren je prvim biciklističkim festivalom u Nizozemskoj – Velo festom.

U prilogu vam donosimo link na službeni video Velo city-a, a znanja i iskustva koja smo stekli dijelit ćemo s vama kroz ostatak godine i implementirati u Pedalafest 2018.

Previous articleTražimo vanjske suradnike
Next articlePOZOR, TIPKALO !