Izvještaj s Pedalafesta

Pedalafest, prvi hrvatski biciklistički festival koji je zamišljen da bude puno više od festivala (razmjena iskustva i informacija, druženje, umrežavanje regionalnih udruga koje se bave istom tematikom,… ) od 7.-9. lipnja okupio je biciklistički narod oko HDLU-a i tako stvorio pravi mali biciklistički otok u centru Zagreba.

Od predavača bili su tu Marc van Woudenberg, internacionalni ambasador biciklizma; Florian Lorenz, čovjek koji pokušava zaustaviti sve veću automobilizaciju nekoć biciklističkog Pekinga; te Michael Cramer, europarlamentarac koji već 30 godina vozi isključivo bicikl. Posjetio nas je i Ralph van der Zijden, Nizozemac koji se prošle godine doselio u Beograd i tamo pokrenuo projekt ‘iBikeBelgrade’, sa svojim predavanjem zanimljivog naslova „I like sex – Why anybody who likes sex should ride a bike“. Kakav sad seks i bicikli?! Jedino ak nije mislio da su bicikli čisti seks?

Dok je unutar HDLU-a vladala malo ozbiljnija atmosfera, s vanjske strane je ipak bio naglasak na zabavnom dijelu biciklističkog života. Održavale su se tu radionice popravljanja bicikla, lomografska radionica, cirkuske predstave za djecu, radionica Pimp my bike, izložbe fotografija „17 km/h“, te fotografije sa dosadašnjih kritičnih masa u organizaciji Sindikata biciklista, odlična interaktivna instalacija ‘BALTAZAR bicikloscilator’, zatim SpokePov, radionica na kojoj se moglo naučiti kako od kotača napraviti LED ekran i nesumnjivo najslađa radionica, Bicycle icecream maker. Da, i to je bilo moguće, napraviti sladoled biciklom, bez upotrebe struje i moramo priznati da nam je takav sladoled bo najfiniji.

Svaku večer  bilo je tu i muzike i plesa, pa i biciklističkih igara oko fontane ispred HDLU-a. Trodnevno biciklističko druženje je završilo kritičnom masom i, naravno, tulumom do ranih jutarnjih sati (da li ste to uopće sumnjali!?).

Nadamo se da vam je bilo jednako lijepo i nezaboravno kao i nama, uživajte u slikicama na Facebook-u i vidimo se iduće godine na još ljepšem i nezaboravnijem biciklističkom festivalu!
fotkao: Ivan Dorotić

Previous articlePedalafest iPhone i Android aplikacija
Next articleSindikat biciklista na ZeGeVege festivalu