Obilježen međunarodni Dan zimskog bicikliranja na posao

Međunarodni Dan zimskog bicikliranja na posao obilježili smo u Zagrebu i ove godine i to u petak 10. veljače!

Pokazalo se da jutarnjih -6°C mnogima nije problem, a 200 Decathlonovih zimskih poklona podijeljeno je u kratkom vremenu na dvije lokacije: kod zgrade MUP-a u Ulici grada Vukovara i u Martićevoj kod Bauerove ulice.

Akciji su se pridružili i učenici i učitelji novozagrebačke Prve gimnazije koji redovito potiču održivo kretanje raznim kampanjama i projektima pa su 2018. postali certificirani poslodavac “Prijatelj bicikliranja”. U petak su učenicima koji su u školu stigli biciklom podijeljeni paketi sa zdravim doručkom.

Obilježavanjem međunarodnog Dana zimskog bicikliranja na posao podsjećamo da je važno kretanjem na vlastiti pogon očuvati fizičko i mentalno zdravlje, smanjiti upotrebu automobila zbog zagađenja, gužvi i buke koju uzrokuje i rasteretiti javni prijevoz.

Inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine,  obilježavanjem Dana zimskog bicikliranja drugog petka u veljači. Sindikat biciklista priključio se od 2015. pozivajući Zagrepčane/ke, i ostale gradove, na sudjelovanje bez iznimke svake godine.

Zbog pandemije Covida i rata u Ukrajini, kanadski inicijatori zadnje dvije godine ne organiziraju globalno natjecanje među gradovima i državama. Umjesto toga, pozivaju sve da pomognu u humanitarnoj kampanji #BikesForUkraine.
Više o kampanji:
https://winterbiketoworkday.org/
https://u-cycle.org.ua/projects/bikesforukraine/

Previous articleMeđunarodni Dan zimskog bicikliranja na posao 2023
Next articleGodišnji izvještaj 2022.