Čišćenje snijega s biciklističkih prometnih površina

Staza za skupljanje snijega

Staza za skupljanje snijega

Budući da se svake snježne sezone zagrebački biciklisti bore s istim problemom – neočišćenim biciklističkim stazama, ove smo godine odlučili reagirati i uputili gradskim zimskim službama dopis kojim tražimo uključivanje obveze čišćenja staza u Odluku o komunalnom redu i Operativni program zimske službe. Time bi se, uz ostale javne površine, i biciklističke staze trebale čistiti pri visini snijega od pet centimetara, a led uklanjati odmah po nastanku. Pa, nadajmo se pozitivnom ishodu!

Dopis u cjelosti:

 

 

 

Udruga “Sindikat biciklista”
Ribnjak 3, Zagreb
22. siječanj 2014.

Grad Zagreb
Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada,
graditeljstvo, komunalne poslove i promet
Zagreb, Trg Stjepana Radića 1

PREDMET: Čišćenje snijega s biciklističkih prometnih površina

Poštovani,
ovim putem Sindikat biciklista želi ukazati na problem čišćenja i odlaganja snijega na površinama za kretanje bicikala u Zagrebu. Budući da snježna sezona još nije počela, apeliramo već sada te se nadamo da ćete uvažiti naše prijedloge.

Glavni problem pri dosadašnjoj praksi čišćenja snijega je taj što se snijeg odbacuje s kolnika na biciklističke staze i trake koje se tako potpuno zatrpaju. Time je kretanje glavnim gradskim prometnicama biciklistima otežano, a ponegdje gotovo onemogućeno. Pred bicikliste se postavlja loš izbor: ilegalna vožnja na preuskim, zaleđenim i uglavnom neočišćenim nogostupima ili pak kretanje po suženima, ali očišćenim cestama.

Anketa koju smo proveli među našim članovima pokazala je da gotovo polovica njih ne odustaje od vožnje bicikla zimi te smatramo da je to značajna brojka zbog koje se isplati pružiti bolje uvjete zimske vožnje. Prošlih godina, zagrebačke zimske službe ostavljale su hrpe snijega na biciklističkim stazama da se otope na suncu, a mi nastojimo naći načina  da se to ne ponovi i ove godine. Uz priznanje na čišćenju i osposobljavanju prioritetnih gradskih ulica za hitne službe i javni promet, pozivamo zagrebačku zimsku službu da omogući i zagrebačkim biciklistima da putuju gradom.

Za razliku od Zagreba, neki drugi gradovi u Hrvatskoj vode brigu o mogućnosti kretanja građana koji se služe biciklima. Primjerice, u Osijeku se raščišćavanje biciklističkih površina barem nominalno nalazi u “Operativnom programu radova na održavanju nerazvrstanih cesta, pješačkih površina i biciklističkih staza, tramvajske pruge i perona stajališta javnog gradskog prijevoza na području Grada Osijeka u zimskom razdoblju 2013./2014.”. Tamo je navedeno da se 40 kilometara biciklističkih staza čiste od snijega i na istima sprečava poledica u skladu s prioritetima te u punoj širini.

Zbog svega navedenoga, Sindikat biciklista predlaže da se čišćenje biciklističkih površina već za prvog snijega nađe u nadležnosti zagrebačke Zimske službe. Također, predlažemo dopunu Odluke o komunalnom redu u smislu da se u članak 131. stavak 1. u zagradu iza riječi “površinama” dodaju riječi: “biciklističkih staza”. Na taj način će se osigurati da se, uz ostale javne površine, biciklističke staze čiste pri visini snijega od pet centimetara, a i led će se morati uklanjati odmah po nastanku.

Također predlažemo da se ova odluka na odgovarajući način trajno uključi u Operativni program zimske službe Grada Zagreba budući da je istim detaljnije uređen način, normativi i drugi uvjeti uklanjanja snijega i leda.

S obzirom na snijeg koji se najavljuje, molimo za sastanak radi usuglašavanja koje biciklističke smjerove je najvažnije održavati čistima, tj. za koje nikako ne bi trebalo čekati proljeće da ponovno postanu prohodni. U međuvremenu, predlažemo da među prioritetima svakako budu biciklističke staze i trake uz sljedeće prometnice:

1. Svi mostovi preko Save
2. Ljubljanska, Zagrebačka, Slavonska avenija
3. Vukovarska avenija
4. Zeleni val u oba smjera
5. Hrvatske bratske zajednice, Avenija Većeslava Holjevca
6. Držićeva
7. Martićeva
8. Maksimirska
9. Heinzelova i Radnička
10. Horvaćanska
11. Avenija Dubrovnik

Nadamo se da ćete razmotriti naše prijedloge, a u konačnici ih i prihvatiti te stojimo na raspolaganju za sve potrebne informacije i konzultacije.

S poštovanjem,

Vladimir Halgota
Sindikat biciklista
Sekcija za infrastrukturu
infra@sindikatbiciklista.hr

Link na dopis

 

Previous articleTko koristi spirale?
Next articleTko traži taj i nađe