Biciklom kroz grad

Biciklom kroz grad

Dragi Zagrepčani i gosti Zagreba,

Ova karta napravljena je da vam olakša kretanje biciklom kroz Zagreb, pogotovo vaše prve kilometre.

Korištenje bicikla kao gradskog prijevoznog sredstva raste i u Zagrebu, unatoč postojećoj infrastrukturi koja nije stimulativna: Zagreb je tek djelomično pokriven biciklističkim stazama koje još uvijek ne tvore cjelovitu mrežu potrebnu za efikasno i udobno kretanje i dostupnost cijelog grada. Zbog toga će još neko vrijeme za smisleno kretanje biciklom po Zagrebu, osim biciklističkih staza, biti potrebno koristiti i dodatne mogućnosti: ulice s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipe i parkove.

Ova karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za kretanje biciklom kroz Zagreb. Biciklističke staze su prvi izbor i karta ima ucrtane sve biciklističke staze. Uz pomoć ulica i nasipa na potrebnim mjestima, nastojali smo povezati Zagreb u cjelovitu mrežu i osigurati dostupnost biciklom na 200m do svake točke u gradu.

Po biciklističkim stazama koje smo klasificirali kao „prihvatljive“ ćete se većinu vremena kretati relativno udobno i efikasno, ali i dalje uz povremene pješake na stazi i česte potrebe za zaustavljanjem i pritiskanjem tastera na semaforu. „Lošije“ staze su često prekinute na križanjima (oprez: po zakonu ste tada dužni gurati bicikl), sužene povremenim terasama kafića ili kantama za smeće, nacrtane na preuskom pločniku i uzurpirane od pješaka.

Ceste s malim motornim prometom pogodne su u dobrim uvjetima za većinu iskusnih odraslih biciklista, dok su ceste s neznatnim intenzitetom uglavnom pogodne i za bicikliste početnike.

Djeca do 14 godina ne smiju voziti bicikl po cestama. Pločnici koje smo klasificirali kao „širok i prohodan“ odgovaraju standardu koji se u Zagrebu koristi za biciklističke staze (Zagreb još uvijek nema prave biciklističke staze nego su sve nacrtane na pločnicima i dijele prostor s pješacima). Na „lošim“ pločnicima će uglavnom biti potrebno gurati bicikl, ali su nažalost neizbježni za povezivanje puta s djecom. Napominjemo da odraslim osobama nije dopuštena vožnja biciklom po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza, ali se djeci uglavnom tolerira. U svakom slučaju, kad dijelite prostor s pješacima budite posebno oprezni i uviđavni.

Vjerujemo da će ova karta brojnim sugrađanima olakšati odluku da počnu voziti po Zagrebu i pomoći u izboru prikladnih puteva. Isto tako, ova karta može pomoći u određivanju prioritetnih akcija u razvoju biciklističke infrastrukture: povezivanje postojećih staza u cjelovitu mrežu, dostupnost izdvojenih dijelova grada i poboljšanje kvalitete postojećih staza.

Želimo vam sigurnu i veselu vožnju biciklom po Zagrebu. Slobodno nam se javite za dodatne informacije ili pomoć.

Nastavljamo zagovarati razvoj biciklističke infrastrukture u Zagrebu i nadamo se potrebi za dopunom ove karte novim kvalitetnim stazama. Veselit će nas dobiti vaše povratne informacije i prijedloge za poboljšanja u budućim izdanjima.

Ovaj projekt realiziran je uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Zahvaljujemo na tome.

Udruga Sindikat biciklista

 

Biciklistička staza ili trakaBiciklistička staza ili traka
Relativno malo prometaRelativno malo prometa
Neznatan prometNeznatan promet
Otvori kartu preko cijelog ekrana
Bolji nogostupBolji nogostup
Lošiji nogostupLošiji nogostup
Bolji puteljakBolji puteljak
Lošiji puteljakLošiji puteljak

Gradski ured za energetiku

Previous articleZatiranje biciklista: zagrebačka zimska služba
Next articleGodišnji izvještaj 2014.