Zagreb ustrajan u osvajanju odličnih rezultata prijateljskog natjecanja svjetskih gradova u zimskom bicikliranju

Ovogodišnji Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao – inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta 2013. godine u Kanadi koja se održava  uvijek drugog petka u veljači, pao je na Valentinovo.

Skandinavska trojka gradova: Uppsala, Oulu i Helsinki zauzela je vodeća mjesta na ljestvici, a Zagreb je s 466 prijavljenih građanki i građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo ponovno osigurao visoko 4. mjesto.

Iako su zagrebačke biciklistice i biciklisti potvrdili da vole ovo natjecanje i već se 7. godinu zaredom odazivaju i sudjeluju, njihova brojnost na gradskim ulicama koja daleko premašuje broj prijava pokazuje da im za zimsko bicikliranje nije potreban poseban poticaj, osobito u trenutnim uvjetima blage i tople zime. Naime, brojač u Vukovarskoj ulici zabilježio je 14. veljače više od tisuću biciklista, a radi se o samo jednoj frekventnoj biciklističkoj ruti u gradu.

Da zime više nisu ono što su nekada bile i da se klima mijenja svima je vidljivo, primjerice, ranojutarnja temperatura iznosila je 7°C, a tijekom dana dosegnula čak 15°C, stoga je bicikliranje samo mali korak u njezinoj zaštiti smanjenjem zagađenja zraka izazvanog prometom na fosilna goriva.

Dodatno, bicikliranjem smanjujemo nesnosne gužve u prometu, buku i prostorno zagušenje zbog prevelikog broja osobnih automobila, u kojima uglavnom sjedi po jedna osoba.

Sindikat biciklista uključio se u obilježavanje Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao akcijom dijeljenja biciklističkog doručka od proizvoda pekare Mlinar na tri lokacije u gradu: u Martićevoj ulici kod kipa fra Grge Martića, u Vukovarskoj ulici kod Zagrepčanke i na Mostu slobode.

Mnogi od biciklista koje smo sreli izjavili su da bicikliraju svakodnevno, a kao glavnu zamjerku na uvjete bicikliranja naveli su lošu gradsku prometnu infrastrukturu koja nije prilagođena potrebama građana na biciklu kojih je sve više.

Udruga Sindikat biciklista zahvaljuje Mlinaru, svim volonterkama i volonterima koji su se uključili u akciju te naravno građankama i građanima koji biraju bicikl kao prijevozno sredstvo jer time povećavaju tjelesnu aktivnost i pridonose smanjenju prometnih gužvi, buke i zagađenja zraka u sredinama u kojima živimo i radimo!

Previous articleSačuvaj zimu, vozi s nama!
Next articleBICIKLISTIČKI SERVISI u vrijeme COVID-19