magistralatrgfranjetudmana

Opis prijedloga

Magistrala istok-zapad predstavljala bi ogledan primjer biciklističke staze koja bi povezala istok i zapad grada i to prema principu destimulacije automobilskog i stimulacije biciklističkog prometa. Magistrala bi se većinom sastojala od široke, kvalitetne, dvosmjerne biciklističke trake, a mjesto za nju bilo bi dobiveno oduzimanjem jedne prometne trake automobilima. Naša mjerenja, kao i procjene Prometnog fakulteta pokazuju da to ne bi narušilo protočnost automobilskog prometa, dok bi uvelike poboljšala protočnost biciklističkog prometa. Važnije od toga, sigurni smo da bi takva brza biciklistička magistrala signalizirala ozbiljnu namjeru Grada Zagreba da se potakne biciklistički promet u svrhu smanjivanja gužvi u gradu.

Magistrala ukupne duljine 6,7 km sastoji se od rute:

Trg Franje Tuđmana – prilaz Đure Deželića – Trg maršala Tita – Masarykova ulica – Ulica Nikole Tesle – Amruševa ulica – Palmotićeva ulica – Ulica Nikole Jurišića – Martićeva ulica – Rakovčeva ulica – Štoosova ulica – Harambašićeva ulica – Ružmarinka ulica – Svetice – Maksimirska cesta

slika123

Šira slika

Magistrala je dio dulje rute kojom se biciklistički povezuje Zaprešić (i Podsused) i Dugo Selo (i Sesvete) – ova magistrala bi bila središnji dio te buduće županijske super-magistrale. Time bi se stvorila odlična biciklistička veza samog centra grada i gotovo svih istočnijih četvrti, broj građana koji u grad putuju biciklom bi se bitno uvećao, a smanjilo bi se automobilsko opterećenje na svim prilaznim prometnicama i u centru grada.

Cjelokupni prijedlog