magistrala glavnikolodvorsesvete

Opis prijedloga

Udruga Sindikat biciklista i Društvo arhitekata Zagreba izradili su idejni prijedlog za izgradnju dvosmjerne magistralne staze Glavni kolodvor – Sesvete koja bi najvećim dijelom prolazila rutom Nove Branimirove ulice, prateći postojeću željezničku prugu. Ruta većim dijelom prolazi zelenim pojasom i bila bi ogledni primjer izvrsne prometno-rekreativne staze koja ne samo da spaja centar i istok Zagreba, nego će služiti građanima i za rekreaciju na do sada slabo iskorištenom području.

Ovaj pravac omogućuje ugodan i brz put biciklom između središta Zagreba i udaljenijih četvrti poput Ravnica, Donje Dubrave, Trnave, Sesveta i Novog Jelkovca, što može samo pripomoći atraktivnosti i kvaliteti života na svih obuhvaćenim područjima. Ukupan broj stanovnika zahvaćenog područja, odnosno broj potencijalnih korisnika nove biciklističke magistrale, je 100-150 tisuća stanovnika.

Rekreativno-turistički potencijal

Pored poboljšanja svakodnevne prometne slike, kvalitetno biciklističko povezivanje šireg središta grada sa istočnijim četvrtima i predgrađem ima i znatan rekreativno-turistički potencijal. Nemogućnost da se biciklom jednostavno i bez velikih zaobilazaka izađe iz grada i provede dan na biciklističkom izletu u zagrebačkoj okolici ima negativan učinak na ukupnu ekonomsku i zdravstvenu sliku Grada. Stoga vjerujemo da će i ovi aspekti koji u ovom trenutku nisu neposredno mjerljivi biti uzeti u obzir pri brzini provedbe ove inicijative. Izgradnjom ove magistrale povezat će se središte Grada sa Sesvetama, odakle se može razmjerno lako izaći prema izletištima na sjeveru, istoku i jugo-istoku Zagreba, dakle bit će osigurani preduvjeti za rješenje istočnog ulaza u Grad Zagreb.

Cijelokupni prijedlog