Sindikat biciklista objavljuje rejting gradonačelničkih kandidata: tko je cikloHIT, a tko cikloSHIT

Sindikat biciklista je pokrenuo nacionalni projekt Ciklorejting, u povodu lokalnih izbora u svibnju 2021. godine te je na web stranici ciklorejting.hr objavio prve rezultate!

Trenutačni tzv. cikloHIT kandidat je Nebojša Zelič iz Rijeke koji na izbore izlazi sa platformom Možemo!, dok je cikloSHIT Ivo Jelušić, kandidat u Velkoj Gorici na listi SDP-a i GLAS-a.

Građani sada, uz uobičajena istraživanja javnog mnijenja koje mjere rejting stranaka, imaju priliku vidjeti i kako stoje gradonačelnički kandidati kada su u pitanju njihove politike vezane uz održivi promet – pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz.

Ciklorejting je projekt kojem je cilj nametnuti održivi promet kao temu političkih rasprava te pozicionirati razvoj održivog prometa kao dio  programa političkih kandidata i stranaka na svim izborima u Hrvatskoj.

Anketa kojom smo proteklih mjesec dana ispitivali gradonačelničke kandidate u 16 najvećih hrvatskih gradova je još uvijek otvorena i pozivamo sve kandidate koji ju do danas nisu ispunili da se angažiraju oko ove važne teme, uvrste održivu mobilnost u svoje političke programe i prikažu nam što planiraju. Ankete su pokazale kolika je (ne)spremnost različitih kandidata odmaknuti se od paradigme autocentričnog prometnog planiranja svojstvene sredini 20. stoljeća i razmišljati izvan okvira. U svjetlu klimatskih promjena, ogromnih eksternih troškova prometa i utjecaja koji na kvalitetu života ima promet na fosilna goriva kao i enormna potrošnja prostornih i infrastrukturnih resursa u urbanim sredinama, od velike je važnosti osvijestiti da je biciklistički promet neizostavni dio rješenja i da su nužne brze prilagodbe naših prometno zapuštenih i zagušenih gradova.

Do 16. travnja anketu je ispunilo 28 kandidata i kandidatkinja iz 16 gradova, a s obzirom na kvalitetu i sadržajnost odgovora dodijeljene su im ocjene cikloHIT, lignja ili cikloSHIT. Na web stranici www.ciklorejting.hr možete pogledati trenutačnu rang listu ciklorejtinga, koja se stalno ažurira kako pristižu podaci, i anketne odgovore pojedinačnih kandidata i kandidatkinja.

Svim kandidatima i kandidatkinjama koji nisu ispunili anketu, automatski ciklorejting je cikloSHIT!, a svi koji su svojim odgovorima na anketu zaslužili cikloSHIT, ako žele, mogu ponovno ispuniti anketu kako bi popravili svoj ciklorejting u cikloHIT i tako svojim sugrađanima i sugrađankama obećali bolje uvjete za održivu mobilnost u njihovom gradu.

Kandidati anketi mogu pristupiti putem google obrasca: https://forms.gle/qWtC6Bu9fKCkuzar5

Na web stranici su također objavljeni rezultati ispitivanja građana, koje je provođeno od 4. do 8. ožujka 2021. S obzirom na to da građani sada mogu provjeriti ciklorejting kandidata u svojim gradovima, ponovno je otvorena anketa s trajanjem do 25. travnja 2021., a možete je pronaći na ovoj poveznici: https://www.ciklorejting.hr/intervju/otvorene-ankete-za-gradane-do-23-4-biciklisti-tko-su-vasi-kandidati-na-lokalnim-izborima/

Previous articleZEZ postala prva zadruga u Hrvatskoj kojoj je uručen europski certifikat Poslodavac prijatelj bicikliranja!
Next articleGodišnji izvještaj 2020.