Sigurno ponašanje u prometu

Opis projekta

Danas u RH bicikl može kupiti bilo koja odrasla osoba i s njime sudjelovati u prometu na potpuno legalan način, a bez da je prije toga prošla bilo kakvu edukaciju o prometnim propisima ili bila upoznata s time kako na siguran i propisan način voziti bicikl. Dodatno, u tijeku je promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a građani nemaju naviku aktivno se upoznavati s novitetima u prometnim pravilima.

Uz to, broj biciklista je u konstantnom porastu u mnogim hrvatskim gradovima, pogotovo od kada je pandemija koronavirusa započela te su građani bili primorani izbjegavati gradski prijevoz, a od kojih se dio odlučio za korištenje bicikla. Zbog poskupljenja cijena goriva za motorna vozila, očekuje se da će se u sljedećih godinu dana broj građana koji koriste bicikl u urbanim sredinama za svoje svakodnevne potrebe još ubrzanije povećavati.
Sve navedeno upućuje da se dio građana prvi put susreo ili će se tek susresti s ovim načinom prijevoza.
Ovaj projekt nastoji rješavati problem od uzroka, dakle prvenstveno edukacijom sudionika u prometu i podizanjem prometne kulture građana, a fokus će biti sigurnost biciklista svih dobnih skupina.

Projektom se nastoji djelovati i na učestalost upotrebe svjetala na biciklu, reflektirajućih materijala i na promjenu ponašanja sudionika u prometu. Ovi sudionici u prometu nisu homogena skupina, već ih čine razne skupine građana: djeca i mladi, roditelji, osobe s invaliditetom, osobe srednje i starije životne dobi.
Distribucijom priručnika za vožnju biciklom (tiskanog i digitalnog oblika), radionicom te volonterskim aktivnostima koje će se provesti kroz ovaj projekt, povećat će se sigurnost biciklista i drugih sudionika u prometu te će motivirati građane RH na što odgovornije bicikliranje u svakodnevne i rekreativne svrhe.

U sklopu projekta „S!gurno ponašanje u prometu” izradili smo i objavili priručnik za građane namijenjen edukaciji sudionika u prometu s ciljem podizanja prometne kulture građana.

Priručnik možete preuzeti ovdje

Trajanje projekta: 3. svibnja 2023. – 2. svibnja 2024.

Ukupna vrijednost projekta: 13,272.28 EUR

Financijska podrška: MUP RH, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021.- 2030. godine (udio 70%)

Projekt se provodi samostalno