#SigurnoNaVlastitiPogon

Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama

[ZAVRŠENO] Projektom želimo stvoriti jednake uvjete i sigurnost za sve sudionike u prometu, s naglaskom na povećanje sigurnosti nemotoriziranog prometa i najranjivijih skupina.

Obilježje urbanih sredina i današnjeg svijeta je da trebamo, želimo i možemo biti u pokretu cijeli dan te kao rezultat toga u urbanim sredinama imamo veliki automobila koji prometuju. S povećanjem važnosti nemotoriziranog prometa te sve većim brojem pješaka i biciklista na prometnicama, kao izazov se nameće planiranje nemotoriziranog prometa unutar prometnog sustava. Ovim projektom želimo istražiti na koji način stvoriti sigurnije rute za nemotorizirani promet te iz trenutno najranjivijih sudionika u prometu stvoriti jednako važne korisnike prometnog sustava.

Prvi je dio projekta sažet u istraživanju i modeliranju, a drugi dio u edukativno-promotivnim aktivnostima za sve dionike (donositelji odluka, stručnjaci, građanstvo) i prijedlozima za promjenom nacionalnih propisa i smjernica, kako bi se stvorili prostorno-prometni preduvjeti za jednakovrijedan razvoj nemotoriziranog prometa.

_OPĆI CILJ PROJEKTA

Stvoriti jednake uvjete sudjelovanja u prometu za sve skupine te povećati sigurnost u prometu, s naglaskom na povećanje sigurnosti nemotoriziranog prometa i najranjivijih sudionika u prometu.

_SPECIFIČNI CILJEVI PROJEKTA

 1. Izraditi prijedlog smjernica za promjenu nacionalnih propisa za sigurno odvijanje nemotoriziranog prometa.
  1.1. Terenskim istraživanjem kvantificirati postojeće probleme sudjelovanja u prometu za nemotorizirani promet
  1.2. Izmjeriti udio pješaka i biciklista u prometnom sustavu te stvoriti jasnu sliku o udjelu nemotoriziranog prometa
  1.3. Na primjeru jednog velikog (Zagreb) i jednog srednjeg grada modeliranjem prikazati načine na koji se postojeći sigurnosni problemi mogu riješiti
  1.4. Uključiti stručnjake iz različitih područja u prostorno-prometno planiranje
  1.5. Osvijestiti i pridobiti donositelje odluka da doprinesu rješavanju problematike sigurnosti u prometu
 2. Kroz edukaciju razviti kompetencije studenata, članova partnerskog tima i volontera udruga koje sudjeluju u projektu o novim konceptima prostorno-prometnog planiranja u urbanim sredinama koji su sigurniji i povoljniji za ljude i okoliš
  2.1. Informirati i educirati građanstvo te povećati broj pješaka i biciklista

_AKTIVNOSTI

 1. Istraživanje i mapiranje sigurnih ruta za pješake i bicikliste te izrada metodologije poboljšanja sigurnosti prometa za nemotorizirani promet
 2. Izrada smjernica i prijedlog promjena nacionalnih propisa za sigurno odvijanje nemotoriziranog prometa
 3. Edukacija o planiranju održive mobilnosti u gradovima s naglaskom na sigurnost u prometub. Organizacija tri okrugla stola na temu sigurnosti u prometu
 4. Studijska posjeta Švicarskoj i prijenos znanja
 5. Primjena naprednih tehnologija pri modeliranju
 6. Edukativne radionice za volontere i mlade stručnjake
  6.1. Edukacija o planiranju održive mobilnosti u gradovima s naglaskom na planiranje biciklističkog prometa i sigurnost

_OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA

 • Izrada 4-5 modela i vizualnih te tekstualnih rješenja za utvrđene probleme unutar prostorno-prometnog sustava gradova.
 • Održano 6 radionica s ukupno 60 aktivnih sudionika
 • Prijenos znanja volonterima Udruge “Sindikata biciklista” i ostalih relevantnih udruga
 • Prijenos znanja i povezivanje mladih stručnjaka unutar institucija, fakulteta I ostalih organizacija
 • Predstavljeno 4-5 modela rješavanja prostorno-prometne problematike donositeljima odluka i javnosti putem medija

Nositelj projekta: ODRAZ-Održivi razvoj zajednice
Partneri: Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Udruga “Sindikat biciklista”, Pro Velo Švicarska
Vrijeme provedbe: 1. travnja 2019. – 30. studenog 2020.
Finaniciranje: Švicarsko-hrvatski program suradnje – Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj
Vrijednost projekta: 1.445.149,36 HRK

Fotografija: Nenad Martić: Trči, hodaj, pedaliraj (foto natječaj “Kretanje mojim gradom”, 2016.)

#sigurnonavlastitipogon

  _____

Pozivamo vas 9.12.2019.: Studenti zagrebačkih fakulteta predstavljaju vizije javnih prostora na području grada

PLANIRANJE JAVNIH PROSTORA U ZAGREBU

ODRAZSindikat biciklista i Fakultet prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozivaju urbaniste, prometne stručnjake,  prostorne planere, predstavnike gradskih udruga i fakulteta, studente i sve ostale zainteresirane na predstavljanje vizija za razvoj javnih prostora na području Zagreba. Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. s početkom u 10 sati u prostoru ZgForuma (Gajeva 27).

Kako planirati javni prostor? Koje su ideje i prijedlozi mogućih rješenja mladih stručnjaka za razvoj Zagreba? Kako u proces mijenjanja javnih prostora uključiti stanovnike i povezati sve ideje u jednom smjeru na što veće zadovoljstvo svih strana? Kako bi trebao izgledati promet budućnosti u Zagrebu? Je li rješenje u interdisciplinarnom pristupu? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju studenti na primjerima intervencija u javnom prostoru.

Kroz pet predloženih rješenja, interdisciplinarni timovi studenata predstavit će ideje razvoja sljedećih javnih prostora:

 1. Pješačka zona grada Zagreba
 2. Stanica Črnomerec kao “vrata” Zagreba, intermodalno čvorište i središte gradske četvrti
 3. Razvoj poslovne zone –  primjer zone Radničke ulice
 4. Preobrazba javnog prostora na primjeru Trešnjevačke tržnice
 5. Magistrala Samoborček – rekreativna zona i novi prometni koridor

Vizije su nastale kroz sudjelovanje studenata u interdisciplinarnim radionicama, pod vodstvom mentora i profesora. Naglasak radionica organiziranih u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” bio je na temama planiranja javnih prostora i prometa u Zagrebu. U kreiranju prijedloga rješenja za razvoj javnih prostora grada Zagreba sudjelovalo je 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Fakulteta prometnih znanosti, Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta te Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

PRIJAVA
Molimo da svoj dolazak prijavite najkasnije do 5. prosinca 2019. putem on-line prijavnice na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2QOrR8h

Požurite s prijavom, jer je broj mjesta ograničen.

Projekt “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, nositelj je udruga ODRAZ – održivi razvoj zajednice, a provodi u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom  Pro Velo Schweiz. Više o projektu pogledajte OVDJE.

  _____

Najava predavanja 6.11.2019.: Priča o biciklističkoj transformaciji u Švicarskoj

Predavanje će se održati 6. studenog 2019. s početkom u 18 sati, u prostorijama Sindikata biciklista na adresi Ribnjak 3.

U sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”, naši zaposlenici Ivan Nemet i Vladimir Halgota bili su dio delegacije od 25 ljudi iz Hrvatske koji su u trodnevnom studijskom posjetu u listopadu obišli Bern i Lausanne u Švicarskoj.

Prepuni pozitivnih dojmova, u kombinaciji putopisno-stručnog predavanja prepričat će koje su sličnosti s našom biciklističkom situacijom prepoznali, kako temi pristupaju tamošnji stručnjaci, i kako zapravo izgleda transformacija cestovne infrastrukture kada se pojavi politička volja…

Poslije predavanja ostanite na ugodnom druženju uz opuštenu diskusiju! Bit će grickalica, a nećete ostati ni suhih grla.

Vidimo se!

Facebook event

  _____

31.5.2019. Stručni skup “Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti”

Kako se promet planira u Švicarskoj? Zaostaje li Hrvatska za zapadnom Europom u planiranju održivog prometa? Znači li više biciklista i pješaka na ulicama i više nesreća?

ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Fakultet prometnih znanosti i Sindikat biciklista pozivaju prometne stručnjake, prostorne planere, predstavnike gradova i udruga, studente, medije te sve ostale zainteresirane za temu sigurnosti u prometu i planiranje održive mobilnosti na stručni skup koji će pozdraviti i državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

Sudjelovanje na skupu potvrdite putem on-line prijavnice najkasnije do ponedjeljka 27. svibnja 2019. na ->>https://tiny.cc/pqp25y

Prvi dio skupa posvećen je prikazu švicarskog pristupa poticanju aktivne mobilnosti, predstavljanju geoprostorne analize pješačkih i biciklističkih prometnih nesreća na primjerima iz Hrvatske te osvrtu na domaće propise koji utječu na sigurnost nemotoriziranog prometa u Hrvatskoj. U drugom dijelu skupa održat će se panel rasprava o održivom planiranju prometa u gradovima u kontekstu povećanja sigurnosti u prometu, uz uključivanje publike.

Skupom se obilježava početak zajedničkog projekta skraćenog naziva „Sigurno na vlastiti pogon“, financiranog iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koji se provodi u suradnji s udrugom Pro Velo Switzerland.

Detaljan program i popis sudionika ->> https://bit.ly/2VJrlLS

Ovim događanjem obilježit će se Europski tjedan održivog razvoja, europska inicijativa koja se uspješno provodi već petu godinu za redom od 30. svibnja do 5. lipnja diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

Vidimo se!

Facebook event