ECF LEADRERSHIP PROGRAMME – Proces udruživanja organizacija civilnog društva u zagovaračku platformu za održivu mobilnost

European Cyclists Fedaration pokrenuo je ECF Leadership programme kako bi pomogao i pospješio transformaciju malih i srednjih organizacija u utjecajne nacionalne zagovarače urbane mobilnosti.

Cilj projekta je udružiti kapacitete organizacija koje djeluju u području održive mobilnosti kako bi se na nacionalnom nivou multiplicirao/la i strukturirao/la:

  • utjecaj na nacionalne politike kroz zagovaranje održive mobilnosti
  • utjecaj na ulaganja u biciklizam (kroz infrastrukturu, promociju i turizam)
  • utjecaj na porast broja osoba koje koriste bicikl (za prijevoz, sport, opuštanje, razonodu)
  • potpora razvoju biciklizma

ECF, kako je i istaknuto na njihovoj stranici,  vjeruje da mala vizionarske organizacije mogu proizvesti značajne promjene ako su im dane smjernice i potpora. U 2014. ECF Leadership programmu priključile su se organizacije iz Ukrajine, Češke, Bugarske, Austrije, Irske, Finske, Grčke i Švedske.

Udruga Sindikat biciklista uspješnom  prijavom na ovaj projekt 2015. godine postala je nositelj projekta za Republiku Hrvatsku. Kao nositelj projekta Udruga želi udruživanjem ojačati zagovaračku poziciju organizacija koje djeluju u području održive mobilinosti, ali i raditi na prijenosu znanja i vještina, jačanju kapaciteta i boljoj suradnji uključenih organizacija.

Aktivnosti predviđene projektom:

Strukturiranje nacionalne zagovaračke mreže

Organizacija radionica i manifestacija u suradnji sa članovima mreže (na temu urbane mobilnosti, sigurnosti u prometu, bicikloturizma isl.)

Razmjena informacija o raspisanim i predstojećim projektima

Partnerstva u projektima i projektnim aktivnostima

Konzultacije sa tijelima regionalne i lokalne samouprave

Radionice za uključene organizacije s ciljem jačanja kapaciteta (zagovarnje, PR, priprema projektnih prijedloga i sl.)

Trajanje projekta: 01.09.2015.- 31.08.2016.

Izvor financiranja: European Cyclists Federation (70%)

Ukupna vrijednost projekta: 14 500 eura

Više informacija: https://www.ecf.com/leadership-programme/

ECF brošura: https://issuu.com/europeancyclistsfederation/docs/merged__3_

Formalni podaci o projektu

Sindikat biciklista je jedini hrvatski partner u međunarodnom europskom konzorciju koji provodi projekt “Bike2Work: Smart choice for commuters”. Tijelo EU koje sufinancira projekt je “EASME” i to kroz program Intelligent Energy Europe. Konzorcij na čelu s Europskom biciklističkom federacijom (ECF) se sastoji od 13 partnera iz 12 zemalja (Austrija, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Engleska, Slovenija, Italija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Malta). Projekt je službeno započeo 26. ožujka 2014. i traje 36 mjeseci. Kao rezultat ovog projekta, na razini projektnog konzorcija, očekuje se ušteda od oko 8870 tona goriva, odnosno oko 53 tisuće tona CO2.

Materijali

Povezani članci

[td_block7 tag_slug=”ecf-leadership” hide_title=”hide_title” limit=”6″ ajax_pagination=”load_more”]

Partneri