Projekt povećanja sudjelovanja građana u procesu planiranja urbane mobilnosti i održivog prometa na području Grada Zagreba.

Dijalog o mobilnosti u Zagrebu

Promet – javno dobro

10. studenog 2015. započeo je projekt Dijalog o mobilnosti u Zagrebu. Na projektu sufinanciranom od strane Europske unije pod koordinacijom udruge Odraz – Održivi razvoj zajednice kao partneri sudjeluju i Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i udruga “Sindikat biciklista”.

Projekt je usmjeren na rasprave o mobilnosti i potrebnim poboljšanjima u prometu u koje će biti uključeni građani u ranoj fazi planiranja i donošenja odluka. Putem participativnog pristupa, građani će zajedno s partnerskim Gradskim uredom te mjesnim odborima sudjelovati u upravljanju prometnim rješenjima. I sve to, kroz transparentan i učinkovit okvir prakse kontinuiranog dijaloga između svih zainteresiranih strana.

Glavne aktivnosti na projektu mogu se podijeliti u dvije skupine.
U prvoj skupini su javna okupljanja i izrada okvira za savjetovanje kroz dijalog između građana i gradskih ureda, četvrti i mjesnih odbora. U sklopu tih aktivnosti, cilj je definirati procedure suradnje s gradskim uredima. S građanima će se održat četiri do pet sastanaka o mobilnosti i tri do četiri javne rasprave u deset mjesnih odbora na prostoru gradskih četvrti Donji grad, Trešnjevka jug, Peščenica-Žitnjak i Novi Zagreb istok.

Druga grupa aktivnosti je usmjerena na jačanje kapaciteta za transparentno i održivo upravljanje javnim dobrima. Realizirat će se kroz radionice za građane i zaposlenike grada, tjedna savjetovanja u “Domu održive mobilnosti” i informiranje javnosti putem medija, web stranica i društvenih mreža. U sklopu projekta će se organizirati i foto natječaj „Kretanje mojim gradom“ i izraditi kratki film o uspjesima dijaloga s građanima.

Konačan cilj je uspostavljanje prakse kontinuiranog dijaloga između građana, mjesnih odbora, gradskih četvrti i gradskih ureda. Uz taj, „neopipljivi“ rezultat, očekujemo i 50 dogovorenih rješenja u prometu i mobilnosti koja će postati dio malih komunalnih akcija četvrti i mjesnih odbora te plana aktivnosti gradskog ureda zaduženog za promet.

Formalni podaci o projektu

Koordinator projekta: ODRAZ – Održivi razvoj zajednice

Partneri: Udruga “Sindikat biciklista” i Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

Trajanje projekta: 24 mjeseca (10. studeni 2015. – 10. studeni 2017.)

eu_flagFinancijska podrška: Ovaj projekt financira EU / IPA 2012 – Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima. Udio troškova u projektu sufinancira Ured za udruge VRH.

#mobilnostZG

dom_logotip_final_web

Materijali

Povezani članci

[td_block7 tag_slug=”dialog-on-mobility” hide_title=”hide_title” limit=”6″ ajax_pagination=”load_more”]

Partneri