Posjetili smo Palma de Mallorcu

Posljednjeg tjedna u studenom 2016. sudjelovali smo na radionici usmjerenoj razvoju organizacijskih kapaciteta udruga uključenih u Leadership programme Europske biciklističke federacije. Osim vrlo korisnih smjernica koje je ECF prezentirao u području komunikacija, rada s volonterima i namicanja sredstava, ovo je bila odlična prilika za razmjenu iskustava i ideja sa srodnim organizacijama koje djeluju na području Slovenije, Švedske, Finske, Grčke, Francuske i Španjolske.

Prilikom posjeta imali smo se zadovoljstvo susresti i s gradonačelnikom Palme koji nas je dočekao ispred centralne stanice integriranog gradskog prijevoza te iskazao svoju dobrodošlicu i ustupanjem gradskih bicikala sudionicima radionice bez naknade.
Na kraju susreta, savjetnik za mobilnost Palme, Joan Ferrer, poveo nas je u obilazak biciklom i objasnio provedbu strategije razvoja biciklističke infrastrukture u Palmi. Ono što nas je posebno oduševilo jest činjenica da su veća ulaganja u biciklističku infrastrukturu potaknuta upravo od strane građana na koji su u nedavno pokrenutom sustavu participativnog upravljanja gradskim budžetom izglasali upravo ta ulaganja kao gradski prioritet. Grad osim ulaganja u novu biciklističku infrastrukturu, potaknut željama građana i trgovaca, u centru grada provodi eksperimentalna rješenja zatvaranja gradskog centra za motorizirani prijevoz kako bi pronašao model proširenja pješačkih i biciklistički zona na zadovoljstvo svih građana.

I radionice u organizaciji ECF-a i obilazak grada bili su izvor novih znanja i inspiracije koju u nadolazećim mjesecima planiramo distribuirati kroz Nacionalnu mrežu biciklističkih inicijativa i uz pomoć naših partnera pokušati implementirati i u Hrvatskoj.

Previous articleDjelatnici Službe prevencije MUP-a i članovi Sindikata biciklista podijelili građanima reflektirajuće trake
Next articleFakultet elektrotehnike i računarstva postao prvi certificirani fakultet “prijatelj bicikliranja” u Hrvatskoj