Osnovano koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj

eurovelo_rute_u_rh
Datum 25.2. ostat će zapamćen kao velik korak za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj. Tog je dana, naime, osnovano koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma kao odgovor na sve veću važnost koju cikloturizam donosi Hrvatskoj (financijska, turistička, infrastrukturna i dr.).

Cilj  je kvalitetnije umrežavanje postojećih biciklističkih ruta, infrastrukture, prateće ugostiteljsko-turističke ponude, te stvaranje jedinstvene baze podataka o istima.  Koordinacija će ubrzati stvaranje i označavanje mreže standardiziranih nacionalnih, regionalnih i lokalnih biciklističkih ruta, te u konačnici uspješnije integriranje u europsku biciklističku mrežu EuroVelo ruta od koje Hrvatskom trenutno prolaze dijelovi četiri eurovelo ruta (EV6, EV8, EV9 i EV13).

Prilagodbom i unapređenjem biciklističkih ruta u Hrvatskoj, te korištenjem znanja, iskustva i standarda ECF-a (Europska biciklistička federacija) u smislu sigurnosti i udobnosti vožnje, krajobrazne ljepote i interpretacije ponude, unapređenja i označavanja za cikloturiste, Hrvatsku možemo još bolje povezati s državama Europe i regije, te kroz sustavni razvoj ovog trendovski vrlo jakog i popularnog turističkog proizvoda utjecati na potrebno produženje turističke sezone i spajanje zelene i plave Hrvatske na već izuzetno razvijene i korištene europske cikloturističke rute i pravce kretanja.

Prvi inicijalni sastanak koordinacijskog tijela

održan u Zagrebu, 16.03.2016.

— Vesna Rajković, načelnica Sektora za  razvoj poduzetništva u turizmu, održivi razvoj i posebne oblike turizma Ministarstva turizma RH otvorila je prvi sastanak Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma (KT) osnovanog odlukom ministra turizma Antona Klimana kao radnog tijela nadležnog za provedbu Akcijskog plana razvoja cikloturizma sukladno Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Članovima Koordinacijskog tijela imenovane su osobe s iskustvom i znanjem u području turizma, posebno cikloturizma, prometa, sporta i rekreacije iz nadležnih ministarstava: Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te drugih institucija i sektora civilnog društva: Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih cesta, grada Zagreba, Instituta za turizam, Hrvatskog biciklističkog saveza, udruge Sindikat biciklista i udruge Ruralni tandem.

Na prvom sastanku su usvojeni Odluka o osnivanju i Poslovnik o radu KT, te izabrani predsjednik i zamjenik KT, kao i predstavnik i zamjenik predstavnika KT u Europskoj biciklističkoj federaciji (EuroVelo). Predsjednicom KT je izabrana Lidija Mišćin iz udruge Ruralni tandem, dok je zamjenica predsjednice Dajana Marin iz Ministarstva turizma, a predstavnikom KT u Europskoj biciklističkoj federaciji (EuroVelo) izabran je Marko Stančec iz Sindikata  biciklista, dok je zamjenik predstavnika Zoran Klarić iz Instituta za turizam.

Odmah po predstavljanju izabrano vodstvo KT je izrazilo entuzijazam zbog uspostavljanja radnog tijela koje će se zaista potruditi osigurati očekivanu dinamiku u provođenju mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana razvoja cikloturizma, a predsjednica KT Lidija Mišćin posebno je zahvalila Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici na suradnji, sustavnoj podršci cikloturizmu i uspostavljanju nacionalnog koordinacijskog tijela, te uključivanju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskih cesta u KT obzirom da će njihova stručnost omogućiti kvalitetnije i brže integriranje biciklističke infrastrukture u prometni sustav Hrvatske.

Sukladno usvojenom Poslovniku prioritet rada KT biti na prikupljanju podataka s terena o postojećem stanju u području cikloturizma kao jednom od šest ključnih proizvoda hrvatskog turizma, utvrđivanju prioriteta razvoja cikloturizma, poticanju provođenja edukacija i osvještavanja najšireg kruga dionika u cikloturizmu Hrvatske o važnosti dogovaranja i koordinacije, uspostavljanja uspješne komunikacije KT i terena kroz identificiranje stručnih i zainteresiranih regionalnih odnosno županijskih predstavnika za cikloturizam kao produžene ruke KT, te rad na zajedničkim koordinacijskim, edukacijskim, razvojnim i promotivnim aktivnostima u cikloturizmu Hrvatske“ – istaknula je Lidija Mišćin kao novoizabrana predsjednica.

Vjerujem da ćemo već u 2016. godini vidjeti i prve učinke Koordinacijskog tijela kroz nacionalni portal sa svim aktualnim informacijama o cikloturizmu i ulaganja u cikloturističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Osobno mi je drago da je prepoznat i nagrađen rad i stručnost Sindikata biciklista kroz jednoglasno izglasavanje naše udruge kao predstavnika ovog tijela pri Europskom biciklističkom savezu (ECF).“ – dodao je Marko Stančec.

Previous articleGodišnji izvještaj 2015.
Next articleOkrugli stol: Pješaci i biciklisti – kako do suživota i dijeljenja prostora?