OSLOBOĐENA MASARYKOVA!

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, u organizaciji Grada Zagreba, koji se svake godine obilježava od 16.-22. rujna, Sindikat biciklista u nedjelju 18. rujna zatvorio je promet i od automobila oslobodio Masarykovu ulicu. Unatoč varljivom babljem ljetu, od 15h do 20h više od 300 građana slobodno je prolazilo ulicom, zaustavivši se popiti kavu i sjesti na mobiliar koji je omogućila Operacija grad, igravši bridž s Bridž klubom “Dr. Jurica Tomljenović” ili veliki čovječe ne ljuti se i uživajući u glazbenom izboru DJ-a D.Bart.

Acrofunkersi su pokazivali svoje zavidne sposobnosti acro-joge, Biciklopopravljaona Zelene akcije besplatno je popravljala bicikle, a Vatrenjaci su završili događaj vatrenim showom. Djeca su mogla vježbati razne sportove pod vodstvom Malih sportaša, Mozgaonica je ponudila mnoštvo mozgalica, a Sindikat biciklista postavio je poligon za malu školicu sigurne vožnje biciklom i najmlađe poučavao prometnim znakovima i pravilima. Crtalo se kredom i ukrašavao se asfalt uz pomoć Pimp my Pump, Bio&Bio su dijelili osvježenja, a najhrabriji natjecali su se u ciklo-alci, gađanjem alke u sridu vozeći se na biciklu. Također, prikupljali su se potpisi na peticiju o proširenju pješačko-biciklističke zone na Masarykovu ulicu i izmještanju TAXI stajališta. Građani su podržali inicijativu i mogli uživo zamisliti kako bi ulica izgledala da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima.

Umjesto samog asfalta i ispušnih plinova mogli bismo imati javni prostor s urbanom opremom koju mogu besplatno koristiti svi građani i posjetitelji grada. Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u terasu kafića – on može biti neka vrsta zajedničkog dvorišta. Kao poligon raznih zbivanja na jednom dijelu može ugostiti kartanje bele, dok na drugom djeca mogu crtati po pločniku kredom. Na jednom dijelu se čitaju novine i pije kava, na drugom se pjeva, igra badminton i hulahoop, a dio je rezerviran za kvalitetnu biciklističku traku.

Previous article2 godine djelovanja ZG cycle unit-a
Next articleČlanica Nacionalne mreže biciklističkih inicijativa BK Grma po prvi puta uključuje Sutivan u Europski tjedna mobilnosti