Objavljen ažurirani ZAGREBICIKLIN – priručnik za bicikliste početnike

Kako bi se olakšao start i pedaliranje svima koji sada počinju (ili bi se za to mogli odlučiti), Sindikat biciklista je u sklopu projekta “Alternativna mobilnost za mlade 2020”, uz financijsku pomoć Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, izdao ažuriranu verziju priručnika za bicikliste početnike – ZAGREBICIKLIN.

Priručnik obuhvaća nekoliko bitnih područja:  kratak pregled zakonskih odredbi (definicije, obveze, kazne), savjete za sigurnu vožnju i vezivanje bicikla, pregled postojećih biciklističkih smjerova te popis biciklističkih trgovina i servisa. Osim početnicima, ovaj ažurni džepni priručnik dobro dođe svakome dok je na cesti, uključivo i stare biciklističke “iskusnjare”. Možete ga preuzeti u pdf formatu klikom na link: Zagrebiciklin priručnik.

Skori dolazak toplijeg vremena očekivano će na ulice izmamiti znatno veći broj biciklista. U pandemijsko vrijeme više nego ikad važno je paziti na zdravlje i na održavanje fizičke distance. Budući da je biciklistička infrastruktura u Zagrebu i dalje većim dijelom na površinama za pješake, čime se pješake i bicikliste dovodi u neprirodan i bespotreban sukob, ovaj priručnik poslužit će svima, ponajviše mladeži, kako sigurno i pristojno kretati se biciklom.

U svakom slučaju, netoleranciju među biciklistima i pješacima dugoročno će rješit jedino kvalitetna i sigurna prometna infrastruktura. Naše djelovanje je i dalje usmjereno na ukazivanje za potrebom postojanja ozbiljne strategije razvoja biciklističkog prometa i proračunskog budžeta te stručnog kadra koji će se sustavno baviti biciklističkim pitanjima.

Vodič je tiskan u sklopu projekta “Alternativna mobilnost za mlade 2020”, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Download (PDF, Unknown)

Previous articleOdržana predavanja o biciklističkom bontonu osnovno/srednjoškolcima, studentima i profesorima
Next articleSad je dosta, nemremo bez mosta!