Konferencija u Ljubljani, 15 i 16. 10.2013.

Mobile2020

Predstavnica Sindikata biciklista sudjelovala je na konferenciji “Bicikliranje u središnjoj i istočnoj Europi” koja se održala 15. i 16. listopada u Ljubljani u okviru međunarodnog projekta Mobile2020. Cilj konferencije bio je dovesti prometne i biciklističke stručnjake, ljude koji donose odluke, urbanističke planere i biciklističke entuzijaste iz središnje i istočne Europe da zajedno rasprave o situaciji bicikliranja u našim zemljama.

Mobile2020

Sa svih strana vidljivo je da bicikliranje postaje sve popularnije i ubrzano se širi u posljednjim godinama. Stoga je ovo idealno vrijeme za razgovore o sadašnjoj situaciji, raspravama o novim pametnim idejama te razmatranju budućnosti bicikliranja. Konferencija je nudila prezentacije iz lokalnih i nacionalnih biciklističkih inicijativa koje su demonstrirale svoje radove i ideje o promociji i ojačavanju urbanog biciklizma. Predstavnica Sindikata biciklista predstavila je kako Sindikat biciklista organizira kritične mase (vožnje po gradu radi ukazivanja na potrebu za boljom infrastrukturom) i kako koristi nove socijalne medije (kao što je facebook) u promociji istih. Na konferenciji su bile organizirane i radne skupine koje su sudionicima poslužile za diskusiju o brojnim temama, dok je “tržnica projekata” pokazala koji sve zanimljivi projekti se provode u različitim zemljama. Na primjer, jedan zanimljiv projekt je „KAROCIKEL“ koji je povezao nezaposlene pripadnike manjinskih skupina (azilante, osobe s invaliditetom) sa biciklom. Napravljena je edukacija u kojoj su prijavljeni naučili kako se može složiti upotrebljiv i lijep bicikl od starih dijelova. Skupljeni su stari dijelovi bicikla i osobe koje su prošle cijelu edukaciju te bile najkompetentnije za rad počele su raditi bicikle. Vrlo brzo ova odlična inicijativa bila je prepoznata od stanovnika Slovenije koji još uvijek kupuju bicikle proizvedene u navedenom projektu.

Pozitivna vijest je da je na konferenciji sudjelovalo više predstavnika iz Hrvatske i to ne samo iz sektora nevladinih organizacija. Bili su prisutni stručnjaci i ljudi koji rade u gradskoj upravi iz Samobora i Koprivice. Iz Zagreba su došli stručnjaci samo na sastanak vezan uz projekt „MOBILE 2020“ koji iam za cilj povezati stručnjake i nevladine udruge iz Slovenije i Hrvatske. Nažalost nisu bili na cijeloj konferenciji iz koje bi mogli puno naučiti.

Ne smijemo izostaviti da su organizatori konferencije omogućili svima prisutnima da sudjeluju na biciklističkoj turi po Ljubljani kroz koju su sudionici tijekom sunčanog popodneva imali priliku upoznati grad i njegovu infrastrukturu na dva kotača.

Previous articleGhetaldus optika
Next articleVodstvo Sindikata biciklista je protiv diskriminacije