Javni teretni bicikli

Što su “javni teretni bicikli”?

Teretni bicikli su bicikli građeni za prijevoz većih tereta – namještaja, kućanskih aparata, velikih količina namirnica, opskrbu trgovine – ili osoba. Sustav javnih teretnih bicikala je usluga kojom se građanima stavlja na raspolaganje za posudbu stavljaju teretni bicikli, obično neprofitno, u organizaciji udruga ili neformalnih inicijativa.

Zašto?

Svrha usluge je promidžba održivih načina lokalnog prijevoza i posebno teretnih bicikala kao načina smanjenja ovisnosti o automobilima. Teretni bicikli osobito su zanimljivi zato što su hrvatskoj javnosti gotovo potpuno strani, tj. ne postoji svijest o tome da se i takvim vozilom može riješiti takva potreba.

Želimo sebi i ljudima oko nas omogućiti da prevezu velike stvari od A do B, bez da trebaju automobile i kamione.

Za koga?

Ciljane skupine su građani koji osjećaju potrebu za povremenim korištenjem automobila za prijevoz većeg tereta (namirnica, kućanskih aparata, komada namještaja i sl.), roditelji s djecom predškolske dobi koji bi htjeli isprobati drugačiji način razvoženja mališana po gradu i sl.

Kako?

1: Biraj

Odaberi odgovarajućeg teretnjaka ili prikolicu i pročitaj pridružene upute za posudbu.

2: Pitaj

Javi nam se barem 3 dana prije korištenja e-poštom na našu adresu e-pošte. Pošalji nam svoj broj telefona i reci kad bi ti dobro došao teretnjak i koji.

3: Vozi

Javit ćemo ti se telefonom da dogovorimo vrijeme i mjesto preuzimanja. Molimo te da ne zaboravi ponijeti polog (600 kn) i osobnu iskaznicu.

4: Vrati

Nakon upotrebe, dovezi teretnjaka i ispričaj nam kako je bilo i osobito je li bilo ikakvih poteškoća. Ako nisi grubim nemarom ili namjerom oštetio/la bicikl, domaćin će ti odmah vratiti polog. Ako ti je dobro poslužio, cijenit ćemo ako ostaviš neku donaciju za rezervne dijelove, redovne popravke bicikala ili čak za nabavu novih prikolica ili teretnih bicikala koji će onda biti na raspolaganju građanima! Jasno, u posebnim okolnostima rado ćemo posuditi bicikle i bez toga.

Pažnja, molimo!

Teretnjake stavljamo na raspolaganje u slobodno vrijeme, kao dobrovoljci. Zbog toga ti uglavnom nećemo moći posuditi bicikl ako se javiš u zadnji tren. Molimo da se javiš 3-4 dana prije nego što ti bicikl treba. I naravno, molimo te da teretnjake koristiš obzirno i da vodiš računa o tome da si za sebe i svoju vožnju samo ti odgovoran/na. ;)