U lipnju 2015. godine održala se 23. Velo-City konferencija, u Nantesu u Francuskoj, na kojoj je sudjelovao i Sindikat biciklista. Konferenciji je prethodila opća godišnja skupština Europske biciklističke federacije (European Cyclists’ Federation, ECF), na kojoj je naša udruga svečano primljena u to udruženje.

Ovo nam je veliko priznanje da radimo dobar posao i dodatan motiv da i dalje mijenjamo svijet na bolje! Također, time su nam se otvorila vrata za mnoge međunarodne suradnje, partnerstva i projekte pa smo tako preko “ECF Leadership” programa uspjeli i zaposliti jednu osobu.

Slogan konferencije u Nantesu bio je “future makers” kojim se htjelo naglasiti da ono što se danas čini po pitanju održive mobilnosti zapravo stvara budućnost te da današnji političari i donosioci odluka snose odgovornost, ali i snagu za stvaranjem promjena. Sindikat biciklista i njegov rad u promociji održive mobilnosti i poticanju kvalitetne biciklističke infrastrukture se nalazi na prirodnom putu prema uspjehu sudeći po predavanjima i radionicama u kojima je sudjelovalo probrano društvo od skandinavskih biciklističkih inicijatica do udaljenih i nama nepoznatih, primjerice iz Brazila.

Iako se krajnji cilj čini daleko, primanje u ECF i sudjelovanje na Velo-City konferenciji nam je dalo snagu i poticaj da svoj rad nastavimo dalje bez obzira na prepreke s kojima se stalno susrećemo. U Nantesu smo se povezali s nizom sličnih inicijativa iz Europe i svijeta te ćemo neke moći ponovno susresti i predstaviti Zagrebu i Hrvatskoj na 3. Pedalafestu, koji će se održati u lipnju 2016. godine.

Velo-City konferencije okupljaju organizacije, inicijative i individualce koji se bave politikom, promocijom i pružanjem biciklističkih sadržaja i programa. Inžinjeri, planeri, arhitekti, aktivisti, znanstvenici, ekolozi, predstavnici poslovnog sektora i industrije udružuju snage s političarima i donosiocima odluka na svim razinama, od lokalne do međunarodne, kako bi se uz razmjenu znanja izgradili učinkoviti međuinarodni odnosi i partnerstava za opću dobrobit u pogledu održive mobilnosti. Velo-City konferencija prvi put je održana 1980. godine u Bremenu u Njemačkoj te je povezana sa samim osnivanjem ECF-a. Od tada je održana u raznim svjetskim gradovima, uključujući Kopenhagen, Bruxelles, Barcelonu, Montreal, Adelaide, Sevillu, Vancouver, Beč, itd, a na konferencijama prisustvuje više od 1.000 delegata i sudionika.

Nadamo se da će u skoroj budućnosti i neki hrvatski grad biti na ovom uglednom popisu.

Previous articleSindikat biciklista te poziva na sudjelovanje u kampanji Biciklom na posao
Next articleDobitnici nagrada u kampanji “Biciklom na posao” od 1.6 do 28.6.2015.