Interdisciplinarna radionica o sigurnosti biciklističkog prometa u Hrvatskoj, 24.6.2022.

U sklopu projekta “Prometna sigurnost po mjeri svih”, u petak 24. lipnja od 10 do 12 sati
održat će se Interdisciplinarna radionica o sigurnosti biciklističkog prometa u Hrvatskoj, u Centru mladih Ribnjak (Ribnjak 1).

Radionica je otvorena za sve zainteresirane građane/ke, predstavnike organizacija civilnog društva, predstavnike medija i tijela javne vlasti. Radionicu će se moći pratiti i putem ZOOM platforme na linku: https://us02web.zoom.us/j/83919713974

Govornici:
Davorin Belamarić, Sindikat biciklista
Mario Ćosić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Predrag Brlek, Sveučilište Sjever
Miron Huljak, Služba prometne policije, Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Moderatorica:
Tena Šarić Rukavina, Sindikat biciklista

U Hrvatskoj, bicikl može kupiti bilo koja odrasla osoba i njime sudjelovati u prometu na potpuno legalan način, bez obavezne edukacije o prometnim propisima i o sigurnom načinu vožnje biciklom. S druge strane, policijske uprave  provode represivne akcije i kažnjavaju bicikliste zbog činjenja prometnih prekršaja. Ovom problemu dodatno doprinosi neujednačeno tumačenje zakonskih propisa od strane nadležnih institucija zbog čega biciklisti budu kažnjeni i u onim slučajevima kada ne počine prekršaj, a pravdu kasnije moraju tražiti na sudu. Cilj projekta „Prometna sigurnost po mjeri svih“ je jačanje zagovaračke uloge organizacija civilnog društva u procesu sudjelovanja u donošenju zakonskih odredbi te zalaganje za jasno i nedvosmisleno tumačenje postojećih zakona i pravilnika.

 

Projekt „Prometna sigurnost po mjeri svih“ je podržan s 14.411,08 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

 

Previous articlePedalafest 2022 PROGRAM
Next articleNajava ljetne stanke