Europski tjedan mobilnosti 2023: “Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“

Od osnutka udruge 2011. godine, Sindikat biciklista obilježava Europski tjedan mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. rujna s ciljem poticanja održivog kretanja, smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima, zagađenja i gužve u urbanim sredinama.

U dva navrata (2012. i 2016.) oslobađali smo Masarykovu ulicu od motoriziranog prometa kako bismo osvijestili i građane i gradske vlasti za potrebom proširenja pješačke zone i za smanjenjem broja automobila u centru. 

Ove godine Grad Zagreb konačno uspostavlja novu trajnu pješačku zonu na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Mi smo kao i obično pripremili nekoliko događanja pa nam se pridružite:

  • Park(ing) Day, subota 16. rujna 2023. od 10 do 15h, Ozaljska ulica

(sudjelujemo u obilježavanju kao gosti manifestacije Trešnjevka se budi#4! u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka i Mapiranja Trešnjevke)

Park(ing) day je globalni, javni, participativni projekt u kojem građani diljem svijeta privremeno prenamjenjuju parkirna mjesta u javne prostore i prostore za druženje poput malih zelenih oaza, a s ciljem stvaranja ugodnijeg okruženja za boravak ljudi.

Potražite nas u Ozaljskoj ulici na potezu od Trešnjevačkog trga do Nehajske ulice, gdje ćemo zajedno s drugim građanskim inicijativama i pojedincima na nekoliko sati proširiti prostor za boravak ljudi na otvorenom, uz slušanje muzike i druženje, a moći ćete se upoznati i s radom naše udruge i saznati sve što vas zanima, a niste znali koga pitati.

  • “Uradi sam” popravci bicikala i druženje u Masarykovoj, utorak 19. rujna od  17 do 20h

Zajedno s Biciklopopravljaonom – volonterskim projektom Zelene akcije za “uradi sam” servis bicikala družimo se u novoj pješačkoj zoni uz muziku i prezentaciju naših aktivnosti. 

  • Predavanje o teretnim biciklima, petak 22. rujna od 19:30 do 21h, ZgForum, Gajeva ulica 27

Naši će gosti upoznati zainteresirane s prednostima teretnih bicikala kroz više aspekata, od same izrade, do svakodnevnog korištenja za djecu i odrasle. Bit će opušteno, uz naknadno druženje i raspravu uz piće. Više informacija objavit ćemo u idućim danima, a možete nas pratiti i na društvenim mrežama.

Previous articleSudjelovali smo na ljetnoj školi urbane mobilnosti u Sarajevu
Next articleTjedan posvećen održivoj mobilnosti konačno donio veliki iskorak za Grad Zagreb