EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2020: Aktivnosti Sindikata biciklista

Tema EUROPSKOGTJEDNAMOBILNOSTI u 2020. godini je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“. Ona odražava ambiciozan cilj ugljičnoneutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ga je izložila Ursula von der
Leyen, predsjednica Europske komisije, kada je predstavljala Europski zeleni plan. Temom se također želi istaknuti važnost pristupa prijevozu s nultim emisijama i promicati uključivi pristup koji obuhvaća svakoga.

Sindikat biciklista se i ove godine uključio svojim aktivnostima, uz snažnu podršku poticanja novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja. EMW objavio je naučene lekcije u gradovima uslijed “lockdowna” za vrijeme pandemije koronavirusa.


Aktivnosti Sindikata biciklista:

Svaki dan

Biciklom u vlak!
Kao i svake godine do sada, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, osiguran je besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području RH, 16.-22.9.2020.


Srijeda, 16.9.2020.

Predavanje “Presjek prometnih intervencija u EU gradovima za vrijeme pandemije koronavirusa”
Aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa i zahtjev za ograničenjem fizičkih kontakata značajno su promijenili načine kretanja građana. Međutim, regulacija i prostorno oblikovanje prometnica nisu prilagođeni za te primjetne promjene u izboru prijevoznih sredstava. Da bi se održao preporučeni sigurnosni razmak prilikom kretanja, a istovremeno zadržala sigurnost u prometu, potrebna je nova privremena regulacija i preraspodjela prostora na gradskim prometnicama. Metropole europskih zemalja poput Francuske, Njemačke, Austrije, Belgije i Mađarske prepoznale su taj problem i implementirale privremena rješenja. Donosimo vam presjek prometnih intervencija u EU gradovima te primjere dobre prakse koji bi se mogli primijeniti u Hrvatskoj.

Predavač: Janko Večerina
Datum: 16.9.2020.
Vrijeme: 19 sati
Lokacija: Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)


Četvrtak, 17.9.2020.

Dijeljenje navlaka za sjedalo bicikla Programa Kreativna Europa!
Nema lošeg vremena, samo loše odjeće! Isto vrijedi i za sjedala naših bicikala. Pronađite nas kako u jutro 17. rujna na ulicama Zagreba dijelimo navlake za sjedala Programa Kreativna Europa!
Program Kreativna Europa (2014. – 2020.) je EU program čiji je osnovni cilj podržati razvoj europskog kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora, što se provodi putem dva potprograma – MEDIA i Kultura. Mobilnost je jedan od glavnih prioriteta Programa Kreativna Europa čiji temelj predstavljaju četiri slobode kretanja: roba, usluga, kapitala i ljudi. Za kulturni i kreativni sektor mobilnost znači: mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca, umrežavanje i suradnja, ali i mobilnost umjetničkih djela i umjetničkih kolekcija, međunarodni projekti, suradnje – produkcije i transnacionalna razmjena znanja, kao i pristup novim tržištima. Mobilnost potiče širenje svježih ideja i vrijednosti, razumijevanje drugih kultura i tradicija, kao i međusobno učenje. Mobilnost poziva na prezentaciju vlastitog rada, eksperimentiranje, nadahnjuje, inspirira, poziva na suradnju i proširivanje profesionalne mreže. Upravo iz tog razloga Desk Kreativne Europe – potprograma Kultura, koji je ustrojen pri Ministarstvu kulture i medija, kreirao je navlake za biciklistička sjedala.
Organizator: Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija i Sindikat biciklista
Datum: 17.9.2020.
Vrijeme: 07:30-08:30
Mjesto: Iznenađenje!


Nedjelja, 20.9.2020.

MiniPEDALAFEST – prikazivanje biciklističkih dokumentaraca na ciklokinu, kinu upogonjenom okretanjem pedala.
Za program pratite Facebook profil i web stranicu Sindikata biciklista.
Organizator: Sindikat biciklista, u suradnji s ambasadama u Zagrebu i Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba
Datum: 20.9.2020.
Vrijeme: 19:30
Lokacija: Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)

 


Ponedjeljak, 21.9.2020.

Dijeljenje svjetla biciklistima i biciklisticama u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”
Nema izgovora za ne nošenje svjetla na biciklu. Jeftina su i lako dostupna, a uvelike utječu na sigurnost u prometu te ih nosimo kako bi bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Zakonska obaveza su upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Stižu nam jesen i kraći dani – osvijetlimo se! Pronađite nas kako jedno popodne od 16. do 22. rujna na ulicama Zagreba dijelimo svjetla za bicikl! Projekt  “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” provode ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Fakultet prometnih znanosti i Sindikat biciklista, u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.
Organizator: Sindikat biciklista
Datum: 21.9.2020.
Vrijeme: 18:00-20:00
Mjesto: Iznenađenje!

 


Utorak, 22.9.2020.

MiniPEDALAFEST – prikazivanje biciklističkih dokumentaraca na ciklokinu, kinu upogonjenom okretanjem pedala.
Za program pratite Facebook profil i web stranicu Sindikata biciklista.
Organizator: Sindikat biciklista, u suradnji s ambasadama u Zagrebu i Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba
Datum: 22.9.2020.
Vrijeme: 19:30
Lokacija: Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)

 

Previous article16. rujna počinje EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2020
Next articleGodišnji izvještaj 2019.