Edukacija osnovnoškolaca o prednostima bicikliranja i “Moja zelena škola”

U sklopu projekta  “Moja zelena škola”, i na poziv učiteljice Marine Lucin, članovi udruge Sindikata biciklista Tomislav Nakić-Alfirević i Olgica Klepač održali su 27. rujna 2017. god. edukativnu radionicu u osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu s ciljem osvještavanja djece da vožnja bicikla povoljno utječe na njihovo zdravlje, a ujedno je ekološki prihvatljiva.

Kroz izlaganje “Volim bicikl” učenicima tri prva razreda škole predstavljene su neke zanimljive informacije o samom biciklu i povijesti njegova razvoja, te su upoznati  s osnovnim prednostima i povoljnim učincima bicikliranja kako za zdravlje, tako i za okoliš djelujući i na povećanje kvalitete života u gradovima.

Budući se radi o vrlo mladim biciklistima i potencijalnim budućim korisnicima gradske biciklističke infrastrukture, radionica je osim prednosti korištenja bicikla, te specifično njegova korištenja u gradskom prometu, upozoravala i na sigurnosne elemente toga kako koristiti bicikl, o osnovnoj potrebnoj opremi te osnovnim prometnim pravilima i propisima. Konačno, na školskom igralištu s iscrtanim poligonom, koji im je oslikavao neke situacije iz prometa, učenici su mogli praktično demonstrirati i svoje vještine vladanja biciklom i testirati svoje reakcije u situacijama kada nailaze na prepreke, prometne znakove i prometnu signalizaciju.

Dječje reakcije kroz pitanja i komentare u oba dijela edukacije, i kroz predavanje i kroz praktični dio, pokazale su njihov interes za bicikliranje i potrebu ranog razvijanja svijesti o pravilima ponašanja na biciklu i o sigurnosnim elementima njihova budućeg korištenja kao prijevoznog sredstva.

Previous articleAktivnosti udruge Sindikat biciklista u Europskom tjednu mobilnosti 2017 i kontinuiranom promicanju održive mobilnosti
Next articleKretanje mojim kvartom – Razgovor s građanima o kretanju i prometu u centru Zagreba