Dva kotača od zaraze su jača!

Pozivamo sve građanke i građane Zagreba, i šire, na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom!

Šaljite nam svoje fotke vožnje biciklom do 24. prosinca 2020. na Facebook event ili ih dijelite po društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu :)

Vožnja biciklom:

  • pomaže u održavanju fizičke distance 
  • smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz
  • smanjuje stvaranje gužvi u prometu
  • povećava vlastito psihofizičko zdravlje
  • povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje
  • smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije

Gužve u prometu su svakodnevne i cjelodnevne čime se ne samo zagađuje zrak, nego i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo u vrijeme epidemije. No, problemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva. Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog preporučene izolacije.

U proljetnom lockdownu pozivali smo donosioce odluka na prenamjenu prometnih površina, odnosno da omoguće pješacima i biciklistima dodatne prometne koridore kako bi se zadovoljilo održavanje fizičke distance, smanjio pritisak na javni prijevoz, smanjile gužve i izbjegla opasnost od pada dijelova oštećenih zgrada poslije potresa u Zagrebu. Nažalost, to se nije dogodilo, iako smo pripremili i jednostavne smjernice temeljene na primjerima europskih i svjetskih gradova: bit.ly/39RrVhb

Ovim putem ponovno pozivamo Vladu, Stožer, HZJZ i lokalne vlasti da prepoznaju poticanje sigurnog bicikliranja i pješačenja kao mjeru suzbijanja epidemije. Dodatno, lokalne vlasti pozivamo da se biciklističke prometne površine redovito čiste i drže prohodnima kako bi vožnja bila sigurna te ne bi dolazilo do dodatnih pritisaka na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uski prostor nogostupa. 

Pozivamo sve da prilikom vožnje biciklom budu oprezni u prometu, pogotovo prilikom prolaska kroz križanja, da poštuju prometna pravila, budu obazrivi prema pješacima i da koriste zakonski obavezna svjetla noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, snježne padaline).

Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Kampanja poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom sufinancirana je od strane Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Previous articleOdržana konferencija “Planiranje nemotoriziranog prometa – jučer, danas, sutra”
Next articleFranjo Janeš: Brda, vale i pedale / online predavanje 21.12.2020. 18 sati