Četvrto izdanje Pedalafesta održava se zadnjeg vikenda u svibnju

  Sindikat biciklista najavljuje “Pedalafest”, jedinstveni festival posvećen biciklu i najveći događaj povezan s kulturom urbanog bicikliranja u ovom dijelu Europe! Festival se održava od 25. do 27. svibnja u Art parku (Tomićeva) i Vintage industrial baru (Savska 160), pod motom Svijest jača na dva kotača.

  Četvrto izdanje bienalnog međunarodnog biciklističkog festivala nudi sadržaje i aktivnosti vezane za pitanje razvoja intermodalnog prometa, odnosno povezivanja javnog gradskog prijevoza i bicikliranja. Festival promiče kulturu korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva i prijenos znanja o održivom urbanom prometu te nastoji upoznati širi krug građana s prednostima korištenja javnog prijevoza, pješačenja i bicikliranja.

  Na Pedalafestu sudjeluju stručnjaci, udruge i inicijative iz Beča, Ljubljane, Budimpešte, Bratislave, Beograda, Kopra, Skopja, Banja Luke i Varaždina te će predstaviti kulturu urbanog bicikliranja u svojim gradovima.

  Program se sastoji od niza praktičnih i umjetničkih radionica za djecu i odrasle, biciklističkih igara, performansa, izložbe te posebnog glazbenog i filmskog programa, a namijenjen je svim skupinama građana, široj javnosti te lokalnim i međunarodnim stručnjacima za promet i održivi razvoj, aktivistima, umjetnicima, udrugama i gradskoj vlasti.

  Jedna od zanimljivosti je i privremena interaktivna konstrukcija bicikala kojom će posjetitelji okrećući pedale stvarati energiju i tako postati aktivni sudionik u stvaranju programa. Na ciklokinu izrađenom upravo za Pedalafest, uz pomoć Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, HEP d.d., Zelene akcije i Biciklopopravljaone, a u suradnji s Animafestom i Francuskim institutom bit će prikazan animirani film Triplettes de Belville.

  Otvorenjem Pedalafesta u petak 25. svibnja u 18h kreće i treća cijeloljetna sezona programa urbane kulture Art Parka kojeg u nekada zapuštenom parku u središtu Zagreba vodi udruga Pimp my Pump.

  Sadžaj u Art Parku i na Pedalafestu organiziran je u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’Art s ciljem poticanja revitalizacije napuštenih prostora u Ilici. Zbog sve veće motorizacije i individualnog korištenja automobila propali su stari zanati i kultni lokali u zagrebačkim ulicama. Primjeri vraćanja pješačkih zona i ograničavanja korištenja automobila u centrima europskih gradova, poput Ljubljane i Beča, pokazali su kako se povećala kvaliteta života u urbanim sredinama, ekonomska vrijednost nekretnina i povećao promet u lokalima jer su prostori postali dostupniji upravo zbog pješačenja i bicikliranja.

  Prvi Pedalafest održan je još 2012. godine na Trgu žrtava fašizma, u i oko Meštrovićevog paviljona koji je posljednjih mjeseci žrtva opetovanog i nepromišljenog gospodarenja kulturnim dobrom i javnim prostorom od strane gradske uprave.

  Netransparentno uređenje najavljenog “pješačkog centra izvrsnosti”, u koji je uključen i Meštrovićev paviljon, primjer je loših gradskih odluka o odnosu prema javnom prostoru, kao što je bio i dosadašnji stihijski i nestručan odnos prema stvaranju biciklističke infrastrukture. Zagreb bi mogao biti biciklistički grad, no ulaganje u biciklistički promet i destimulacija korištenja automobila i dalje su gotovo nepostojeći.

  Zato Sindikat biciklista u subotu, 26. svibnja, organizira prosvjednu kritičnu masu, odnosno biciklističku vožnju kojom se želi poslati poruka gradskim vlastima o nužnosti podizanja biciklističke infrastrukture na višu razinu. Okupljanje počinje ispred muzeja Mimara u 17:30. Biciklistička povorka će zaustaviti promet i slobodno se provesti Zagrebom, kratko okružiti Meštrovićev paviljon i naposljetku se dovesti u Vintage Industrial Bar u Savskoj, gdje će se druženje nastaviti zanimljivim glazbenim programom iz kojeg izdvajamo MARKIZ, Scifidelity Orchestra, Nan de SKA, DJ Oli Dobolli, Goulash Disko afterparty i posebnog gosta iznenađenja koji će biti otkriven prije samog početka vožnje u 18:15.

  Na sat vremena doživjet ćemo zagrebačke ulice bez automobila, po mjeri čovjeka, opuštenije, s manje zagađenja, buke i nervoze!

  Program možete pogledati ovdje:

  Download (PDF, 7.5MB)

  Aktualne informacije o festivalskim događanjima možete pratiti na Facebook eventu i webu: www.pedalafest.org.

  Zahvaljujemo sponzorima i partnerima koji su pomogli da svi sadržaji za posjetitelje budu besplatni!