Biciklisti, snijeg i zimska služba u 2017. godini

Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je Zagreb 13. siječnja, uoči vikenda. Nekoliko dana kasnije provjerili smo uz pomoć građana i njihovih dojava i fotografija s terena kako je zimska služba obavila posao čišćenja biciklističkih staza koje, prema Pravilniku o održavanju cesta, spadaju u V. razinu prednosti (obveza osiguranja prohodnosti s mogućim zastojima od jednog dana u slučaju prosječne količine padalina).
 
Prethodnih godina apelirali smo da se glavne gradske biciklističke staze uvrste u raspored čišćenja zimske službe. Sve molbe bile su ignorirane, a prometovanje biciklista još dodatno otežano zbog prakse odlaganja viška snijega na staze.
 
Ove godine primjećujemo blago poboljšanje, očišćene su neke ulice s našeg popisa, ali je i dalje kritično u Maksimirskoj, Martićevoj, Heinzelovoj i Branimirovoj ulici koje stoje pokrivene ledom i 5 – 6 dana nakon zadnjih padalina.
 
Ne samo da su u opasnosti biciklisti nego i svi građani koji pješače tim ulicama.
Dok čekamo da zimska služba prihvati pješake i bicikliste kao sastavni dio gradskog prometa za čije je odvijanje također nužno osigurati minimalne uvjete, polažemo nadu u zimu bez obilnijih snježnih padalina.
[flickr_set id="72157675727376693"]
Previous articleFakultet elektrotehnike i računarstva postao prvi certificirani fakultet “prijatelj bicikliranja” u Hrvatskoj
Next articleMeđunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao – 10. veljače 2017.