3. lipnja 2020. Svjetski dan bicikla i webinar “Rethinking Mobility: Cycling for a Safe COVID-19 Recovery and Beyond”

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe. Rezolucijom usvojenom na zasjedanju ističu se prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

U 2020. godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, bicikl je, kao i u slučaju ranijih različitih prirodnih nepogoda i gospodarskih kriza, ponovno pokazao koliko je prilagodljivo i učinkovito sredstvo prijevoza i da mora biti neizostavan dio prometnih politika budućnosti.
U Zagrebu i okolici, pogođene krajem ožujka razornim potresom čije se posljedice i danas očituju na ulicama u nemogućnosti sigurnog kretanja pločnicima središtem grada i obustavom tramvajskog prometa, bicikl je postao rješenje problema ograničene mobilnosti, nažalost neadekvatno vrednovan i potican od strane lokalne gradske vlasti.

Pozivamo vas da Svjetski dan bicikla obilježite koristeći bicikl za put na posao, u školu, fakultet, trgovinu, knjižnicu, zbog:
– izbjegavanja stvaranja svakodnevnih prometnih gužvi,
– izbjegavanja prepreka zbog sanacije od potresa (u Zagrebu i okolici),
– održavanja fizičke distance i
– smanjenja pritiska na javni prijevoz!
Vozite oprezno i poštujte ostale sudionike u prometu! Bicikl je rješenje za prometne probleme! #WorldBicycleDay

Facebook event

 

Povodom Svjetskog dana bicikla, Europska biciklistička federacija organizira webinar:
Rethinking Mobility: Cycling for a Safe COVID-19 Recovery and Beyond – ECF Webinar
Održavanje: 3.6.2020.  u 14 sati
Jezik: engleski
Social distancing measures have shed light on how crucial #cycling is for providing a healthy, safe, reliable and fast transport option! On World Bicycle Day, ECF invites you to take part in a webinar! We will discuss with leading decision-makers and cycling advocates how we can take advantage of the current crisis to rethink our urban mobility systems and redesign cities for good.
Više i registracija: https://ecf.com/civicrm/event/info?id=133&reset=1

 

Previous articleOn-line edukativna radionica o održivoj mobilnosti za studente i mlade stručnjake 28. 5. 2020.
Next articleZajedno za hrvatski zeleni oporavak i razvoj!