Zagrebiciklin priručnik

Kako bi se olakšao start i pedaliranje svima koji sada počinju (ili bi se za to mogli odlučiti), Sindikat biciklista je u sklopu projekta “naš doprinos zajednici”, a uz pomoć regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva izdao  priručnik za bicikliste početnike – ZAGREBICIKLIN.

Priručnik obuhvaća nekoliko bitnih područja:  kratak pregled zakonskih odredbi (definicije, obveze, kazne), savjete za sigurnu vožnju i vezivanje bicikla, pregled postojećih biciklističkih smjerova te popis biciklističkih trgovina i servisa. Osim početnicima, ovaj ažurni džepni priručnik dobro dođe svakome dok je na cesti, uključivo i stare biciklističke “iskusnjare”. Dostupan je u većini zagrebačkih biciklističkih trgovina, nekim bike friendly kafićima, a možete ga preuzeti i u pdf formatu klikom na link: Zagrebiciklin priručnik

Dolazak toplijeg vremena očekivano je na ulice izmamio znatno veći broj biciklista i podsjetio nas na goruće prometne probleme našeg grada. Ranije prisutnu marginalizaciju biciklista koja se očitovala u nepostojanju biciklističkih staza sada zamjenjuje gužva na nogostupima koji su neodgovornim pristupom prometnoj problematici – crtanjem žutih traka dodijeljeni biciklistima na uštrb pješaka. Tako smo dobili i novi problem: netoleranciju među biciklistima i pješacima, iako smo i jedni i drugi u jednako nepovoljnom položaju pred gradskom politikom sustavnog pogodovanja motornom prometu i zanemarivanja održive mobilnosti.

Naše djelovanje je i dalje usmjereno na ukazivanje za potrebom postojanja ozbiljne strategije razvoja biciklističkog prometa, budžeta te stručnog prometnog ureda koji će se sustavno baviti biciklističkim pitanjima. Koristimo predizborno vrijeme za kritiku sadašnjeg sustava koji nas je, unatoč obećanoj suradnji oko navedenih problema, u potpunosti razočarao.

No, da ne ostane sve na borbi s (političkim) vjetrenjačama, svoju energiju trošimo na finalno uređenje našeg prostora  – doma održive mobilnosti na Ribnjaku 3 gdje ćete uskoro moći s nama popričati uživo, popiti kavu ili sok, a svoju ćete nam potporu moći iskazati i učlanjenjem. Iskaznica koju ćete dobiti omogućit će vam ostvarivanje popusta na razne proizvode i usluge iz biciklističkog asortimana. Sve novosti pratite na webu http://sindikatbiciklista.hr/ kao i na našoj facebook stranici, a u međuvremenu pedalirajte na vaše i naše zadovoljstvo!

Vodič je tiskan u sklopu projekta Naš doprinos zajednici. Zahvaljujemo Zakladi Zamah i Zakladi za razvoj civilnog društva.