Što radimo

Zalažemo se za poboljšanje uvjeta za kretanje biciklom kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaramo i radimo na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Prijedlozi staza, sastanci s gradskom upravom, prijedlozi za pravilnike, zakone, organizacija Pedalafesta, Kritičnih masa i edukacija djece i mladih i još puno toga što radimo.

null

Lokalni izbori 2017

Sindikat biciklista je prvi u Hrvatskoj na razini najvećih gradova među gradonačelničkim kandidatima i zamjenicima proveo anketu o biciklističkim programima. Evo što su nam rekli....

Pedalafest

Pedalafest je najveći biciklistički festival u Hrvatskoj! Festival potiče raspravu o važnosti bicikla kao idealnog prijevoznog sredstva u gradovima i povezuje sve koji dijele iste vrijednosti o važnosti ravnopravnih uvjeta mobilnosti, poboljšanju javnih prostora i tranziciji prema održivim gradovima.

Cikloturizam

Edukacija

Provodimo razvnovrsne edukacijske programe s ciljem podizanja svijesti o biciklu kao idealnom prijevoznom i rekreacijskom sredstvu čije korištenje ne ovisi o dobi, spolu, drušvenom statusu, bogatstvu, stupnju obrazovanja, zaposlenju ni mjestu stanovanja. Promičemo poštivanje prometne kulture i propisa u vožnji među svim sudionicima u prometu, a posebno među biciklistima.

foto: Mirela Šavrljuga

Biciklom na posao

Sindikat biciklista sudjeluje u međunarodnom projektu ``Biciklom na posao`` kojim se potiče i olakšava pojedincima da na posao dolaze biciklom. Kroz promotivne kampanje i kontinuirani rad s tvrtkama, cilj je povećati udio radnika koji automobil ostavljaju doma.

null

Zakoni, pravilnici, strategije...

Na biciklistički promet utječu odredbe koje se protežu kroz najrazličitije propise. Pratimo nacionalne zakone, pravilnike, norme, akcijske planove i strategije, lokalne uredbe, prostorne planove i odluke. Uključujemo se u javne rasprave i savjetovanja kako bi iskoristili svaku priliku za postupna poboljšanja stanja na terenu.

Policija kažnjava biciklista na Selskoj

Pravna pomoć

Putem pravne sekcije, Sindikat biciklista upućuje građane postupati i zaštititi svoja prava u različitim situacijama u kojima prava biciklista mogu biti povrijeđena. Područje zaštite koju Sindikat pokriva prvenstveno se odnosi na prometno pravo, odnosno zaštitu sigurnosti u prometu i prekršajno pravo. Radi osiguranja najviše razine pružene pomoći Sindikat razvija mrežu pravnika i odvjetnika angažiranih pro bono.

Vizija zagrebačkih magistrala

Grad Zagreb se hvali s preko 200 km biciklističkih staza, no gotovo sve staze u gradu svode se na nasumično obojane (preuske) pločnike žutom crtom. Dosad u Zagrebu nije izgrađena biciklističa staza koja na smislen, ugodan i siguran način povezuje različite dijelove grada.

Gradska posla

Kako bismo poboljšali uvjete za bicikliste, nastojimo surađivati s gradskom upravom. Sastanci, dopisi, podaci, prijedlozi – sva naša komunikacija i suradnja transparentno se objavljuje na ovoj stranici.

Mali koraci do biciklističkog grada

Izradili smo i predložili stotine manjih i većih zahvata koji povećaju udobnost, sigurnost i kvalitetu biciklističke infrastrukture.