Održana konferencija “Planiranje nemotoriziranog prometa – jučer, danas, sutra”

Završetak projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” koji udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice provodila u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, Sindikatom biciklista i švicarskim partnerom Pro Velo, obilježen je 17. studenog 2020. online konferencijom posvećenoj sigurnosti pješačkog i biciklističkog prometa.

Na konferenciji je prisustvovalo 70 sudionika – prometnih stručnjaka, predstavnika gradova, relevantnih ministarstava, institucija, fakulteta i udruga, zainteresirani studenti i građani. Pridružili su nam se i brojni članovi mreže za održivu mobilnost CIVINET iz Slovenije, BiH, Makedonije i Srbije.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava o budućnosti planiranja nemotoriziranog prometa u Jugoistočnoj Europi, izazovima i mogućnostima u kojoj su sudjelovali  Kristijan Ležaić (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH), Predrag Brlek (Sveučilište Sjever), Marko Slavulj (Fakultet prometnih znanosti), Ivan Nemet (Udruga “Sindikat biciklista”) i Andrej Klemenc (Ljubljanska kolesarska mreža). Raspravu je moderirao Marko Stančec iz ODRAZ-a.

Neki od zaključaka s panel rasprave:

• važna je edukacija, ne samo sudionika u prometu, već i stručnjaka koji rade u sustavu te donositelja odluka
    • potrebno je istovremeno iskoristiti sve mogućnosti koje se nude, ali i raditi na tome da se dođe do sustavnih promjena te raditi na obje strane istovremeno
    • nužan je interdisciplinarni, a ne sektorski pristup
    • mogućnost ozakonjenja SUMP-a kao temeljnog dokumenta razvoja prometnog sustava nekog grada
    • veće uključivanje javnosti i zainteresiranih dionika u proces planiranja

Više o tijeku konferencije i prezentacije s konferencije pronađite ovdje.