O nama

o nama_web_fotka

Sindikat biciklista je volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaramo i radimo na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Putem radionica, edukacija i mnogih projekata stvaramo sigurnije uvjete za bicikliranje i povećavamo kvalitetu života u urbanim sredinama. Smatramo da u oblikovanju prometa prioritet treba dati potrebama pješaka, biciklista i javnog prijevoza.

Udruga djeluje i kao platforma koja okuplja stručnjake iz područja prometa, urbanizma, energetske efikasnosti, pedagogije, društvenih, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, ekologije te je kao takva prepoznata kao jedna od vodećih organizacija civilnog društa u regiji u području biciklističkog prometa.

Sekcija za infrastrukturu

Ciljevi sekcije za infrastrukturu su proširenje biciklističke infrastrukture (izrada funkcionalnog i održivog plana budućih biciklističkih staza u Zagrebu, formiranje stavke u proračunu Grada Zagreba namijenjene izgradnji biciklističke infrastrukture neovisno o ritmu rekonstrukcija ulica), poboljšanje postojećih staza (uklanjanje prekida i prepreka, spustanje previsokih rubnjaka) i uklanjanje crnih točaka za bicikliste. Osim toga, sustavno radimo na poboljšanju propisa vezanih uz biciklizam i izgradnju prometnica, legaliziranju i olakšavanju kretanja biciklom kroz Zagreb te širenju “zona 30″ po gradskim četvrtima.

Pridruži se Infra sekciji i pomozi da naš grad postane biciklistički grad!
Kontakt: infra@sindikatbiciklista.hr

Sekcija za edukaciju

Edukacijska sekcija udruge provodi razvnovrsne edukacijske programe s ciljem podizanja svijesti o biciklu kao idealnom prijevoznom i rekreacijskom sredstvu čije korištenje ne ovisi o dobi, spolu, društveno-ekonomskom statusu, stupnju obrazovanja, zaposlenju ni mjestu stanovanja. Promičemo poštivanje prometne kulture i propisa u vožnji među svim sudionicima u prometu, a posebno među biciklistima. Najznačajni dio našeg rada odnosi se na provođenje edukacijskih predavanja i radionica u zagrebačkim školama i dječjim vrtićima.

Pozivamo sve koji se žele svojim primjerom, energijom i kreativnošću uključiti u naš rad.

Pridruži se Edu sekciji i pomozi da educiramo što više budućih i postojećih biciklista!
Kontakt: edu@sindikatbiciklista.hr

Sekcija za cikloturizam

Ciljevi sekcije za cikloturizam su određeni obvezama koje je Sindikat biciklista preuzeo kao koordinator mreže Eurovelo ruta na nacionalnoj razini, te programom Koordinacije za razvoj cikloturizma. To obuhvaća mjere, zadatke i aktivnosti razvojnih dionika i interesnih skupina kao što su Koordinacija cikloturizma na nacionalnoj razini; povezivanje dionika; edukacija i promocija biciklističkog i cikloturističkog prometa; uređenje, označavanje i standardizacija Eurovelo pravaca; povezivanje postojećih regionalnih pravaca s Eurovelo mrežom; održavanje, označavanje i uređenje novih putova; koordinacija uređenja ostale turističke infrastrukture i slično.

Pridruži se sekciji za cikloturizam i pomozi da Hrvatska postane cikloturističko odredište!

Kontakt: cikloturizam@sindikatbiciklista.hr

Podrži
Postani član udruge Sindikat biciklista i podrži zagovaranje kvalitetne biciklističke infrastrukture, udobnih i sigurnih staza za bicikliste i povećanje prava biciklista.
Podrži nas
FAQ
Što je kritična masa? Zašto naziv Sindikat? Kakva je biciklistička infrastruktura u Zagrebu? Pročitajte odgovore na najvažnija pitanja kojima se Sindikat biciklista bavi.
Saznaj što te zanima

Foto galerija

Pogledajte još slika na Flickr profilu Sindikata.

Video galerija

Pogledajte još videa na kanalu Sindikata.

_