Javni teretni bicikli

Javni teretni bicikli

Što su “javni teretni bicikli”?

Teretni bicikli su bicikli građeni za prijevoz većih tereta – namještaja, kućanskih aparata, velikih količina namirnica, opskrbu trgovine – ili osoba. Sustav javnih teretnih bicikala je usluga kojom se građanima stavlja na raspolaganje za posudbu stavljaju teretni bicikli, obično neprofitno, u organizaciji udruga ili neformalnih inicijativa.

Zašto?

Svrha usluge je promidžba održivih načina lokalnog prijevoza i posebno teretnih bicikala kao načina smanjenja ovisnosti o automobilima. Teretni bicikli osobito su zanimljivi zato što su hrvatskoj javnosti gotovo potpuno strani, tj. ne postoji svijest o tome da se i takvim vozilom može riješiti takva potreba.

Želimo sebi i ljudima oko nas omogućiti da prevezu velike stvari od A do B, bez da trebaju automobile i kamione.

Za koga?

Ciljane skupine su građani koji osjećaju potrebu za povremenim korištenjem automobila za prijevoz većeg tereta (namirnica, kućanskih aparata, komada namještaja i sl.), roditelji s djecom predškolske dobi koji bi htjeli isprobati drugačiji način razvoženja mališana po gradu i sl.

Kako?

1: Biraj

Odaberi odgovarajućeg teretnjaka ili prikolicu i pročitaj pridružene upute za posudbu.

2: Pitaj

Javi nam se barem 3 dana prije korištenja e-poštom na našu adresu e-pošte. Pošalji nam svoj broj telefona i reci kad bi ti dobro došao teretnjak i koji.

3: Vozi

Javit ćemo ti se telefonom da dogovorimo vrijeme i mjesto preuzimanja. Molimo te da ne zaboravi ponijeti polog i osobnu iskaznicu.

4: Vrati

Nakon upotrebe, dovezi teretnjaka i ispričaj nam kako je bilo i osobito je li bilo ikakvih poteškoća. Ako nisi grubim nemarom ili namjerom oštetio/la bicikl, domaćin će ti odmah vratiti polog.

Pažnja, molimo!

Teretnjake stavljamo na raspolaganje u slobodno vrijeme, kao dobrovoljci. Zbog toga ti uglavnom nećemo moći posuditi bicikl ako se javiš u zadnji tren. Molimo da se javiš 3-4 dana prije nego što ti bicikl treba. I naravno, molimo te da teretnjake koristiš obzirno i da vodiš računa o tome da si za sebe i svoju vožnju samo ti odgovoran/na. ;)