Archives

U sklopu projekata financiranih kroz CIVITAS II program nastojalo se motivirati gradove na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te dugoročno smanjenje emisije onečišćujućih tvari. Projekt SMILE je okupio pet europskih gradova s ciljem stvaranja fleksibilnog, učinkovitog i ekološki nastrojenog prometnog sustava. Implementirana je ukupno 51 demonstracijska mjera, među kojima se izdvajaju inovacije u integriranju biciklističkog u javni promet u gradu Malmo.

U sklopu projekata financiranih kroz CIVITAS II program nastojalo se motivirati gradove na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te dugoročno smanjenje emisije onečišćujućih tvari. Projekt SMILE je okupio pet europskih gradova s ciljem stvaranja fleksibilnog, učinkovitog i ekološki nastrojenog prometnog sustava. Implementirana je ukupno 51 demonstracijska mjera, među kojima se izdvaja Centar za mobilnost pokrenut u talijanskom gradu Potenzi.

U sklopu projekata financiranih kroz CIVITAS II program nastojalo se motivirati gradove na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te dugoročno smanjenje emisije onečišćujućih tvari. MOBILIS je sveobuhvatno sagledavao teme javnog prometa, urbanog prijevoza robe i materijala, potrebe za smanjenjem motoriziranog prometa, prometnog i prostornog planiranja te alternativnih oblika prometa. Svaki od 5 gradova uključenih u MOBILIS implementirao je konkretne pilot projekte na tragu prethodno spomenutih tematskih područja. Toulouse je pritom utemeljio Agenciju za mobilnost.

U sklopu projekata financiranih kroz CIVITAS II program nastojalo se motivirati gradove na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te dugoročno smanjenje emisije onečišćujućih tvari. Grad Krakow je pokrenuo sastanke u okviru pilot projekta nazvanog Mobility Forum na kojima su građani, biciklisti, udruge i druga udruženja mogli izravno komunicirati s predstavnicima gradskih vlasti iz ureda zaduženih za promet i planiranje. Sastanci se održavaju šest puta godišnje, a građani izravno sudjeluju u planiranju, organiziranju, implementiranju, ispravljanju i promoviranju inovativnih prometnih rješenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu projekata financiranih kroz CIVITAS II program nastojalo se motivirati gradove na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te dugoročno smanjenje emisije onečišćujućih tvari. Španjolski gradić Burgos proveo je pilot projekt kojim je kreiran sustav javnih bicikala. Imajući na umu da su danas ovakvi sustavi česti diljem europskih gradova, CIVITAS II program te posebice CARAVEL projekt (proveden prije 10ak godina) doprinio je uspostavi sustava javnih bicikala i time je predstavio inovaciju u planiranju održivog prometa.

Nastavno na CIVITAS I potprogram CIVITAS mreže, CIVITAS II je nastavio s motiviranjem gradova na prelazak na ‘čistu’ urbanu mobilnost i ‘pametne’ prometne sustave te daljnje zagovaranje nacionalnih mjera koje favoriziraju nisku emisiju zagađivača zraka. CIVITAS II provodio se u okviru demonstracijskih projekata CARAVEL, MOBILIS, SMILE i SUCCESS.